Det skriver två ekonomer på DN Debatt.

" />

Det skriver två ekonomer på DN Debatt.

" />

Det skriver två ekonomer på DN Debatt.

" />

Låg arbetsmoral orsak till ungas arbetslöshet

Publicerad 7 juli 2013 kl 13.13

Inrikes.Arbetsgivare drar sig för att anställa unga, eftersom de är lata, opålitliga och inte klarar av att passa tider. Det menar ekonomerna Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, som kallar den svenska skolan för en "skyddad verkstad".

Gilla artikeln på Facebook

Ungefär 15 procent av ungdomar mellan 20 och 25 är öppet arbetslösa. Därtill kommer så kallad dold arbetslöshet i form av unga som sysselsätts med arbetsmarknadspolitiska åtgärder och utbildningar av mer eller mindre kosmetisk natur. Ungdomsarbetslösheten beror delvis på att jobb flyttat utomlands till låglöneländer eller rationaliserats bort till en följd av den teknologiska utvecklingen. Men det finns även andra, mindre uppmärksammade orsaker till att unga har svårt att slå sig in på arbetsmarknaden, framhåller ekonomerna Magnus Henrekson och Tino Sanandaji i en artikel på DN Debatt.

”Forskningen har de senaste åren alltmer uppmärksammat så kallade icke-kognitiva färdigheter såsom självdisciplin, social kompetens, motivation, arbetsmoral, uthållighet, pålitlighet, punktlighet och emotionell stabilitet”, skriver Henrekson och Sanandaji, som menar att brister i sådana ”icke-kognitiva färdigheter” är en viktig bidragande orsak till ungdomsarbetslösheten.

Problemet beror enligt de båda ekonomerna delvis på att både skolan och högskolan har blivit något av en ”skyddad verkstad” där arbetstakten är låg och eleverna kommer undan med att lata sig. De hoppas att problemet ska gå att åtgärda genom att skolan fokuserar mer på karaktärsbyggande, ställer prestationskrav och lär ut arbetsetik.

Fria Tider rapporterade för två veckor sedan att Skolinspektionen har utfärdat ett vitesföreläggande mot den framgångsrika friskolan Maria Elementar i Stockholm därför att lärarna ”uppvisade ett auktoritärt förhållningssätt gentemot eleverna” och att skolan har en ”otidsenlig kunskapssyn”.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Fysisk träning mycket effektivt vid ångest. Påtagliga resultat även för kroniskt ångestdrabbade.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0