PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski.

Lag och rättvisa kan få absolut majoritet

Publicerad 14 oktober 2019 kl 13.13

Inrikes. Det nationalistiska regeringspartiet i Polen Lag och rättvisa ser ut att få absolut majoritet efter söndagens parlamentsval.

Gilla artikeln på Facebook

Det blev storslam för regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) i söndagens parlamentsval i Polen. SVT rapporterade i morse att partiet fått runt 49 procent av rösterna.

När 80 procent av rösterna räknats ligger nu partiet på 45 procent och enligt Ekot ser det ut som att partiet "kommer att få absolut majoritet".

Det näst största partiet hamnar långt efter på 22 procent.

I parlamentsvalet 2015 fick Lag och rättvisa 37,58 procent av rösterna.

– Jag tror att om Lag och rättvisa kan bilda regering utan andra så fortsätter partiet sannolikt i samma riktning som tidigare, partiet ser då ingen orsak till förändring, säger Wladyslaw Teofil Bartoszewski från Bondepartiet PSL, till SR Ekot.

Polen har hamnat i konflikt med EU sedan landet vägrat ta emot asylsökare från tredje världen. Samtidigt går den polska ekonomin som en raket och landets arbetslöshet är numera den tredje lägsta i hela EU. Den ligger på 3,3 procent. Detta samtidigt som Sverige närmar sig EU:s högsta arbetslöshet med 7,1 procent – på grund av sådan invandring som Polen vägrar acceptera. Sverige ligger på 24:e plats i EU:s arbetslöshetsliga av totalt 28 länder.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0