Lärare vägrade kalla elev för "hen" – fick sparken

Publicerad 6 maj 2021 kl 16.22

Inrikes. En lärarinna i Järna vägrade att gå med på en förälders krav att kalla en elev för "hen". Då blev hon uppsagd, rapporterar Världen Idag.

Gilla artikeln på Facebook

Lärarinnan fick i februari besked om att hon blivit uppsagd från Solvikskolan i Järna.

Hon berättar för Världen Idag att en av föräldrarna "drev på ganska hårt" för att hon skulle kalla en elev för "hen". Det ville dock inte lärarinnan gå med på med tanke på utvecklingen idag med barn som förmås att tro att de fötts i fel kön och får genomgå irreversibla hormonbehandlingar.

– Barn kan leka att de är någon annan än den de är, men det här är ingen lek. Det är allvar för föräldrarna och det är en allvarlig utveckling i samhället. Jag vill inte vara med och bejaka det eller ha något sådant på mitt samvete, säger lärarinnan till Världen Idag.

Barnet själv hade aldrig uttryckt några krav på att kallas "hen", utan initiativet kom från föräldern.

Som kompromiss föreslog läraren att hon kunde använda elevens namn istället för ett pronomen, men det vägrade föräldern att gå med på. Styrelsen accepterade därför inte heller kompromissen.

Styrelsen hänvisade enligt lärarinnan till ett exempel på diskriminering som anges på Diskrimineringsombudsmannen på myndighetens hemsida: "En lärare använder ett oönskat pronomen i relation till en elev."

Solvikskolan uppger sig arbeta "enligt den antroposofiska andevetenskapens pedagogiska uppslag, Waldorfpedagogiken”. Skolchefen Peter Friemann vill inte uttala sig om det enskilda fallet men skriver i ett mejl till Världen Idag så här om skolans linje:

"I ett fall där en lärare vägrar att använda det pronomen som eleven själv föredrar är det inte ett alternativ att i stället enbart använda sig av elevens namn, då detta också skulle utgöra en form av särbehandling jämfört med hur andra elever behandlas av läraren. Särskilt om eleven är medveten om att läraren gör det för att ”slippa” använda det pronomen som eleven önskar, skriver han och menar att ett sådant förhållningssätt är diskriminerande."


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0