Larmet: Vräkiga klimatkonferenser hotar klimatet

Publicerad 15 maj 2024 kl 08.30

Inrikes. En ny studie från Lund visar att vissa av världens mest medieframhållna klimatforskare bränner halva sin koldioxidranson på en vecka. Bland annat på att resa till klimatkonferenser på spännande och exotiska platser av lyx- och semesterkaraktär. Det visar en ny svensk studie.

Dela artikeln

Forskare har granskat utsläppen från deltagare på en årlig internationell vattenkonferens mellan åren 2004 och 2023. Konferensen, som arrangeras av Association for the Sciences of Limnology and Oceanography, besöks i genomsnitt av 1.500 personer.

De senaste åren har den hållits på platser som Puerto Rico, Hawaii och Mallorca. De genomsnittliga utsläppen per deltagare och konferens låg på 1,3 ton koldioxid.

Denna siffra kan jämföras med nivån för utsläpp per person och år som vi behöver ta oss ner till om vi ska nå målet enligt Parisavtalet: 2,3 ton 2030 och 1,4 ton 2040.

– Som konferensdeltagare bränner du alltså mer än halva din årliga CO2-budget på en vecka. De koldioxidutsläpp som deltagarna själva genererar när de deltar i konferensen blir elefanten i rummet som ingen riktigt vill prata om, säger Emma Kritzberg, biologiprofessor vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Att minska koldioxidutsläppen från konferenser kräver mer än ytliga åtgärder, såsom vegetarisk kost – i stället bör forskarvärlden övergå till praktiska lösningar för att minska flygsträckorna. Att akademin gör allvar av att minska sina egna utsläpp gynnar trovärdigheten och kan inspirera andra utsläppsintensiva verksamheter, menar Emma Kritzberg.

– Bland forskarna som deltar på dessa konferenser finns djup kunskap och stort engagemang kring klimatförändringarna och hur de påverkar de akvatiska systemen. Faktum är att 50 procent av alla presentationer förra året berörde klimatförändringar. Det var också stort fokus på att denna kunskap behöver ”omsättas” och ”leda till förändring”, inte enbart kommuniceras inomvetenskapligt, säger Emma Kritzberg.

Den nya studien pekar på flera vägar för att kraftfullt minska koldioxidutsläppen från vetenskapliga konferenser. Det är enligt forskarlaget viktigt att insatserna riktas till områden där de har störst effekt. Att framhålla betydelsen av att enbart servera vegetarisk kost eller använda eldrivna lokala transportmedel är i praktiken inte av särskilt stor vikt när man sätter det i relation till de totala utsläppen konferensen genererar.

– Att arrangera konferenser parallellt på flera platser samtidigt, särskilt i Nordamerika, centrala Europa och Asien, kan minska utsläppen avsevärt eftersom de flesta deltagarna får kortare resväg. Samt att inte hålla konferenser på öar som Mallorca, Hawaii och Puerto Rico, säger Emma Kritzberg.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0