MILJÖVÄNLIGT: Surdegspizza med brysselkål, pumpa – och triobolos-larver. Det är ett av recepten i den kommunala kokboken.

Larver på pizzan när Stockholm lanserar klimatsmart kokbok

Publicerad 12 maj 2015 kl 18.16

Du betalar. Politikerna i Stockholms stad har satsat över en halv miljon skattekronor på att ta fram en "klimatsmart" kommunal kokbok. Boken innehåller bland annat recept på larver – som beskrivs som en miljövänlig delikatess.

Gilla artikeln på Facebook

"Det smarta köket", Stockholms officiella kokbok, lanserades förra veckan som e-bok på den kommunala hemsidan. Projektet med att ta fram de 60 recepten har pågått sedan i augusti 2014 och kostat skattebetalarna 542.250 kronor.

Ett av de mer kontroversiella inslagen i kokboken är recept som innehåller larver. Exempelvis får läsarna lära sig att baka "frö- och insektsknäcke" med frystorkade larver samt surdegspizza med brysselkål, pumpa och larven triobolos.

Den kommunala kokboken slår fast att larver är en "klimatsmart" delikatess som dessutom innehåller nödvändiga näringsämnen.

"Carola Magnusson, som gjort recepten i den här boken, menar dessutom att larver smakar gott! Frystorkade larver smakar som cashewnötter med en mild ton av äggula, enligt henne", står det i boken.

Fria Tider har kontaktats av läsare som anser att larvrecepten är osmakliga. Anna Havula, som är projektledare på miljöförvaltningen, håller inte med.

– Det är den så kallade "urk"-faktorn. Det konsumeras insekter i jättemånga av världens länder och FN jobbar för att konsumtionen ska öka eftersom det är miljövänligt. Men det som står i vägen är den här "urk"-faktorn, säger hon.

Anna Havula pekar bland annat på att odling av 1 kg larver ger ungefär 2,7 kg växthusgaser, vilket är lägre än för andra proteinkällor. För nötkött är utsläppen ungefär de tiodubbla, men fågelkött ligger på ungefär samma nivå, säger hon.

Har du själv provat att äta larver?
– Nej, faktiskt inte.

Är det något du skulle kunna tänka dig att göra?
– Nu är det så att jag är vegetarian, så jag äter inte djur, inte heller larver. Men man blir ju lite nyfiken. Det ska smaka cashewnötter och cashewnötter är ju väldigt gott, säger Anna Havula till Fria Tider.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.