Äldre svenskar deprimerade: "Ett folkhälsoproblem"

Publicerad 7 september 2019 kl 11.20

Inrikes. Psykisk ohälsa har blivit vanligt bland äldre personer. Depression är numera så ofta förekommande att det kan beskrivas som ett folkhälsoproblem, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten och Aging Research Center, ARC.

Gilla artikeln på Facebook

Äldre svenskar lider ofta av psykisk ohälsa på grund av ensamhet och otrygg ekonomi.

Tidigare har kunskapen om mental ohälsa bland äldre varit knapp, men Folkhälsomyndighetens nya rapport visar att ångest och depression är "utbrett" inom gruppen.

Enligt rapporten har var tredje kvinna och var femte man över 77 år besvär med ångest. Depression uppges vara så vanligt bland äldre att det kan klassas som ett folkhälsoproblem.

"Psykisk ohälsa kan ofta vara svår att upptäcka hos äldre personer, då symtombilden ibland ser annorlunda ut än hos yngre personer. Många symtom kan också ge sig uttryck som fysiska besvär", skriver myndigheten.

Den psykiska ohälsan är vanligare bland äldre kvinnor än män, men också bland ogifta eller ensamboende personer. Risken för depression och ångest är högre ju mer socialt isolerad den äldre människan är. Likaså spelar socioekonomiska förhållande stor betydelse för den psykiska hälsan. Fysisk ohälsa och funktionsnedsättningar påverkar också den psykisk hälsan på ett negativt sätt.

– Risken för depression ökar framförallt när de första funktionsnedsättningarna uppkommer och den äldre personen inte längre klarar av att sköta sin vardag själv, säger Carin Lennartsson, forskare på Aging Research Center, i ett uttalande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0