Franska presidentvalet
Marine Le Pen.

Le Pen: Återvandring är fel

Publicerad 24 mars 2022 kl 07.57

Utrikes. Den franska presidentkandidaten Marine Le Pen rasar mot konkurrenten Eric Zemmours återvandingsplaner. Att skicka hem tredje världen-invandrare bryter nämligen mot den "republikanska" franska värdegrunden – även om de fuskat till sig ett franskt pass..
– Alla som fått franskt medborgarskap, inklusive de som fått det på grunder som jag ifrågasätter, är fullfjädrade fransmän, säger Le Pen.

Dela artikeln

Eric Zemmour meddelade i veckan att han – om han blir vald till president – ska bilda ett återvandrings­departement för att få hem "oönskade utlänningar".

Marine Le Pen, som tävlar med Zemmour om de invandringskritiska rösterna, gav sin syn på förslaget i tv-kanalen BFMTV. Hon kallar återvandring ("remigration") för "ett djupt orättvist koncept".

Enligt Le Pen kommer begreppet från Jean-Yves Le Gallou, en tidigare politiker för hennes eget parti som ville dra in franska medborgarskap som getts till tredje världen-invandrare.

– Jag har alltid varit starkt emot det här konceptet, säger Marine Le Pen.

På frågan om det är "rasistiskt" med återvandring svarar hon:

– Jag är inte säker på att det har med ras att göra. Men den är framför allt fullkomligt antirepublikansk.

Marine Le Pen säger att hon själv inte skulle ha beviljat fransk medborgarskap till vissa personer som fått det automatiskt. Men medborgarskapen har beviljats med stöd av lagen, enligt henne, och då får man inte dra in dem igen.

– Jag respekterar rättsstatens principer. De personer som har fått franskt medborgarskap, inklusive de som fått det på grunder som jag ifrågasätter, är fullfjädrade fransmän.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.