Franska presidentvalet

Överläge för Macron när valet avgörs idag

Publicerad 24 april 2022 kl 08.52

Utrikes. Vallokalerna i Frankrike har öppnat, och nu röstar de franska väljarna om huruvida de vill ha Emmanuel Macron eller Marine Le Pen som president.

Dela artikeln

Enligt de sista opinionsundersökningarna leder den sittande presidenten Macron med cirka tio procentenheter, 55 procent mot 45 procent för Marine Le Pen, när de två nu ställs mot varandra i den andra valomgången.

Det har dock påpekats att en stor del av väljarna inte hade bestämt sig när mätningarna genomfördes, och Le Pen är därför inte uträknad.

Den vänsterpopulistiske presidentkandidaten Jean-Luc Melenchon slogs ut i den första valomgången men lyckades ändå få 22 procent av rösterna. Han har visserligen uppmanat sina väljare att inte rösta på Le Pen, men han har vägrat att ge sitt stöd till vänsterliberala Emmanuel Macron.

Eric Zemmour, som kom på fjärde plats, stöder dock Le Pen.

Valet i Frankrike har demonstrerat hur de traditionella partierna hamnat i skymundan. Kandidaterna för de tidigare dominerande socialdemokratiska och borgerliga partierna fick nöja sig med enstaka procent av väljarstödet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.