Le Pen bryter med AFD

Publicerad 23 maj 2024 kl 07.09

Utrikes. Marine Le Pens parti Nationell samling i Frankrike uppger att man inte längre kommer att samarbeta med Alternativ för Tyskland i Europaparlamentet.

Dela artikeln

– Vi kommer inte längre att sitta med dem under nästa mandatperiod, säger Nationell samlings kampanjchef Alex Loubet om AFD till Libération.

Relationerna mellan det franska och det tyska partiet har försämrats i takt med att Le Pen och hennes parti blivit allt mer liberala och politiskt korrekta. Nationell samling reagerade tidigare i år kraftigt på ett avslöjande i tysk media om att AFD-politiker deltagit på ett möte där man diskuterade återvandring – en lösning på det mångkulturella problemet som enligt Le Pen är otänkbar.

Det som nu fått bägaren att rinna över är ett uttalande AFD:s Europaparlamentariker Maximilian Krah, som till den italienska tidningen La Repubblica pratade om Waffen-SS verksamhet under andra världskriget.

I intervjun säger Krah att skuldfrågan i detta fall bör bedömas på individuell basis. Han konstaterar att han aldrig skulle säga "att alla som bar SS-uniform automatiskt var brottslingar".

– I slutet av kriget fanns det nästan en miljon SS-män. (Nobelpristagaren i litteratur, reds. anm.) Günter Grass var också med i Waffen-SS, säger han till den italienska tidningen.

– Många av de 900.000 SS-männen var bönder. En stor andel var förmodligen krigsförbrytare, men inte alla, tillägger han.

I ett inlägg som publicerades på X på tisdagen utvecklade Maximilian Krah sitt resonemang: "Jag gillar inte Günter Grass men anser inte att han är en brottsling."

Kommentarerna ska ha retat upp Nationell samlings ledning, inklusive Marine Le Pen.

Nationell samling och AFD sitter idag i partigruppen Identitet och demokrati (ID) i Europaparlamentet. Även Dansk folkeparti, som också är medlemmar i ID-gruppen, har tagit avstånd från Maximilian Krahs uttalanden.

"Om AFD inte tar situationen på allvar, och gör sig av med Krah, anser DF att AFD bör lämna ID-gruppen", skriver Europaparlamentarikern Anders Vistisen på X.

Maximilian Krah meddelade på onsdagen att han efter kritiken inte kommer att delta i kampanjevenemang under valspurten. Han avgår också från den federala partistyrelsen.

Ett alternativ för det Nationell samling i EU-parlamentet skulle kunna vara gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), där Sverigedemokraterna sitter tillsammans med bland andra det italienska regeringspartiet Italiens bröder, polska Lag och rättvisa och spanska Vox.

I en kommentar till Remix News säger Jacek Saryusz-Wolskis, mångårig EU-ledamot för Lag och rättvisa, att Nationell samling "skulle vara välkomna i ECR-gruppen".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.