Le Pen mötte AFD för att diskutera återvandring, samarbete

Publicerad 24 februari 2024 kl 11.32

Utrikes. Marine Le Pen, ledare för det franska partiet Nationell Samling (RN), har träffat Alice Weidel, ordförande för Alternativ för Tyskland (AFD), i syfte att stärka samarbeten mellan partierna. Le Pen har dock redan på förhand gjort klart att hon "tar avstånd" från AFD:s mycket populära planer på återvandring, rapporterar Junge Freiheit.

Dela artikeln

Mötet ses som en del av en större strategi för att skapa en "kärna" av nationalistiska partier i EU som kan driva en gemensam agenda.

Le Pen och AFD diskuterade bland annat frågor om invandring, EU:s integration och den ekonomiska situationen i Europa. De uttryckte en samsyn om behovet av att stoppa invandring, minska EU:s makt och fokusera på nationella lösningar. Men återvandringen förblir en skiljelinje mellan partierna.

Mötet har väckt reaktioner från både vänster och höger. Vänstern menar att det är en farlig utveckling som hotar "demokratin och stabiliteten" i Europa, enligt Junge Freiheit. Från mer balanserat håll välkomnar dock många samarbetet och ser det som en möjlighet att driva en politik som de anser bättre representerar folkets vilja.

"Idag pratade jag personligen med Marine Le Pen och (RN:s partiordförande, FT:s anm.) Jordan Bardella. Vi diskuterade många politiska frågor och fann en samsyn i flera sätt att lösa dagens stora problem. Jag skulle vilja tacka er så mycket för det varma välkomnandet i Paris", skriver AFD:s partiledare Alice Weidel på Twitter.com.

Det är ännu oklart hur Le Pen och Chrupallas samarbete kommer att utvecklas. Men det är tydligt att de ser varandra som allierade i kampen för ett mer nationalistiskt Europa.


Nyheter från förstasidan

SD sade nej till EU-kritik mot Ungern och Polen

Konsekventa nejröster från svenska partiet. Kritiserar resolutionerna för att vara "politiserade och onyanserade".0 

Ekonominyheter

Google börjar ta betalt för Chrome

Kostar 6 dollar i månaden.. Men du blir fortfarande spårad – även i betalversionen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.