Sydsvenskan ska omplacera Mats Skogkär till en "icke-skrivande" tjänst, uppger Journalisten.

Ledarskribent tvingas bort efter invandringskritiskt Twitter-inlägg

Sydsvenskan omplacerar Mats Skogkär

Publicerad 5 juni 2020 kl 12.12

Media. Bonniertidningen Sydsvenskan kommer att omplacera sin populäre ledarskribent Mats Skogkär till en "icke skrivande" tjänst sedan denne publicerat ett invandringskritiskt inlägg riktat mot vänstern på sin privata Twitter, uppger Journalisten.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i onsdags som Mats Skogkär publicerade ett viralt inlägg på Twitter om de våldsamma raskravallerna i USA.

"När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass", skrev han.

Inlägget har närmare 3.000 gilla-markeringar.

Men vänstern och hans egen tidning, som ingår i Bonnierkoncernen, rasade mot Twitter-inlägget.

"Det här är en tweet som går långt över gränsen. Ett sätt att uttrycka sig på som Sydsvenskan aldrig kan ställa sig bakom. Vi tar avstånd från den", svarade Sydsvenskans redaktör Jonas Kanje på Twitter.

Nu ska Mats Skogkär omplaceras till en "icke-skrivande tjänst", enligt Journalisten.

Det är dock inget han kommer acceptera.

"Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande", säger Skogkär i ett e-post till Journalisten.

Det är inte första gången Bonnierkoncernen tar strid mot yttrandefriheten på det migrationspolitiska området. År 1993 sparkade koncernens kvällstidning Expressens sin chefredaktör Erik Månsson efter att denne publicerat en opinionsundersökning som visade vad svenska folket tyckte om invandringen, trots att resultatet inte var tillräckligt positivt. År 2013 anlitade Expressen AFA för att hacka sig in i kommentars­systemet Disqus, och hängde ut ett antal privatpersoner och SD-politiker som använt sin yttrandefrihet för att kritisera bland annat invandringen.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.