Leninpriset till DN-veteranen Kajsa Ekis Ekman

Publicerad 28 januari 2020 kl 09.43

Kulturnyheter. Författaren och vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman, under många år feministisk skribent på DN:s kultursida, tilldelas den svenska vänsterns största kulturpris, Leninpriset, för 2020. Det rapporterar Proletären.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt motiveringen har Ekis Ekman visat ”glasklar intellektuell skärpa och extrem integritet men ändå alltid tagit ställning och med sin penna jobbat för att göra världen till en något bättre plats att leva på", skriver Proletären.

Leninpriset är ett svenskt kulturpris instiftat av Jan Myrdal år 2009 och har tidigare gått till bland andra Maj Sjöwall, Jan Guillou, Roy Andersson, Sven Wollter och Göran Therborn. Det ska delas ut årligen till en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en "samhällskritisk och upprorisk vänstertradition".

Priset är med sina 100.000 kronor ett av Sveriges största litterära priser. Det är numera Varbergsprofilen Lasse Diding från Jan Myrdalsällskapet som delar ut priset.

– Jag är såklart jätteglad, Lasse Diding är så snäll och verkligen en av de få som hjälper oss författare här i landet, säger Kajsa Ekis Ekman till Proletären och hävdar att hon ska använda pengarna till att gå till tandläkaren och köpa möbler.

Även Jan Myrdals "lilla pris", Robespierrepriset, tilldelades Ekis Ekman 2010.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.