Leninpriset till DN-veteranen Kajsa Ekis Ekman

Publicerad 28 januari 2020 kl 09.43

Kulturnyheter. Författaren och vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman, under många år feministisk skribent på DN:s kultursida, tilldelas den svenska vänsterns största kulturpris, Leninpriset, för 2020. Det rapporterar Proletären.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt motiveringen har Ekis Ekman visat ”glasklar intellektuell skärpa och extrem integritet men ändå alltid tagit ställning och med sin penna jobbat för att göra världen till en något bättre plats att leva på", skriver Proletären.

Leninpriset är ett svenskt kulturpris instiftat av Jan Myrdal år 2009 och har tidigare gått till bland andra Maj Sjöwall, Jan Guillou, Roy Andersson, Sven Wollter och Göran Therborn. Det ska delas ut årligen till en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en "samhällskritisk och upprorisk vänstertradition".

Priset är med sina 100.000 kronor ett av Sveriges största litterära priser. Det är numera Varbergsprofilen Lasse Diding från Jan Myrdalsällskapet som delar ut priset.

– Jag är såklart jätteglad, Lasse Diding är så snäll och verkligen en av de få som hjälper oss författare här i landet, säger Kajsa Ekis Ekman till Proletären och hävdar att hon ska använda pengarna till att gå till tandläkaren och köpa möbler.

Även Jan Myrdals "lilla pris", Robespierrepriset, tilldelades Ekis Ekman 2010.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.