Expressens före detta chefredaktör Olle Wästberg tycker till om Jimmie Åkessons tal på Twitter.

Liberaler rasar mot "Åkesson" – men citatet är från 1941

Publicerad 7 juli 2019 kl 21.44

Inrikes. Flera opinionsbildare hävdar att Jimmie Åkesson i Almedalstal sade att det finns "sex och en kvarts millioner" svenskar i Sverige idag. Men i själva verket handlar det om ett citat från Vilhelm Moberg år 1941 som SD-ledaren läste upp i början av talet.

Gilla artikeln på Facebook

Jimmie Åkesson inledde sitt tal i Almedalen med att citera ett längre stycke ur den folkkäre författaren Vilhelm Mobergs "Svensk strävan" från 1941.

Citatet inleds på följande vis:

"Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra."

Men liberala och andra profiler anklagar nu Åkesson för att vilja exkludera tredje världen-invandrare ur begreppet svensk genom att hävda att det bara finns drygt sex miljoner svenskar i Sverige idag.

Lina Stenberg på tidningen Arbetet skriver exempelvis en hel ledarartikel om hur SD-ledarens tal var en "skrämmande upplevelse". Enligt henne är det "riktigt otäckt hur långt SD har gått i att öppet visa upp sin extrema nationalism och sin rasistiska grundideologi".

"Iklädd en I love Sölvesborgs-tröja utropar han att 'Sverige är vårt'. Till landets befolkning räknas inte de statistiskt beräknade tio miljonerna. Nej, utan att säga rakt ut vilka som uteslutits säger han att befolkningen består av 6,5 miljoner svenskar", skriver hon.

Olle Wästberg, liberal profil och tidigare chefredaktör på Expressen, är inne på samma linje.

"Nyss beskrev Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal Sverige som 'Sex och en kvarts miljoner levande svenskars land'". D v s att 3.750.000 i vårt land inte räknas som svenskar. Det säger mycket om SD och vad som kan hända om de får inflytande", skriver Wästberg på Twitter.

Han får där medhåll från ett stort antal andra liberaler. Inlägget "retweetades" också av bland andra S-ministern Annika Strandhäll.

I den efterföljande diskussionen medger dock Olle Wästberg att han inte uppfattade att det rörde sig om ett citat från VIlhelm Moberg. Han förklarar också att svenskar som har flyttat till Spanien och fått spanskt medborgarskap är spanjorer.

När Annika Strandhäll blir upplyst av en TT-journalist om att Åkesson citerade Moberg svarar hon:

"Jo. Det är precis det han kommer säga."


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0