Expressens före detta chefredaktör Olle Wästberg tycker till om Jimmie Åkessons tal på Twitter.

Liberaler rasar mot "Åkesson" – men citatet är från 1941

Publicerad 7 juli 2019 kl 21.44

Inrikes. Flera opinionsbildare hävdar att Jimmie Åkesson i Almedalstal sade att det finns "sex och en kvarts millioner" svenskar i Sverige idag. Men i själva verket handlar det om ett citat från Vilhelm Moberg år 1941 som SD-ledaren läste upp i början av talet.

Gilla artikeln på Facebook

Jimmie Åkesson inledde sitt tal i Almedalen med att citera ett längre stycke ur den folkkäre författaren Vilhelm Mobergs "Svensk strävan" från 1941.

Citatet inleds på följande vis:

"Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra."

Men liberala och andra profiler anklagar nu Åkesson för att vilja exkludera tredje världen-invandrare ur begreppet svensk genom att hävda att det bara finns drygt sex miljoner svenskar i Sverige idag.

Lina Stenberg på tidningen Arbetet skriver exempelvis en hel ledarartikel om hur SD-ledarens tal var en "skrämmande upplevelse". Enligt henne är det "riktigt otäckt hur långt SD har gått i att öppet visa upp sin extrema nationalism och sin rasistiska grundideologi".

"Iklädd en I love Sölvesborgs-tröja utropar han att 'Sverige är vårt'. Till landets befolkning räknas inte de statistiskt beräknade tio miljonerna. Nej, utan att säga rakt ut vilka som uteslutits säger han att befolkningen består av 6,5 miljoner svenskar", skriver hon.

Olle Wästberg, liberal profil och tidigare chefredaktör på Expressen, är inne på samma linje.

"Nyss beskrev Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal Sverige som 'Sex och en kvarts miljoner levande svenskars land'". D v s att 3.750.000 i vårt land inte räknas som svenskar. Det säger mycket om SD och vad som kan hända om de får inflytande", skriver Wästberg på Twitter.

Han får där medhåll från ett stort antal andra liberaler. Inlägget "retweetades" också av bland andra S-ministern Annika Strandhäll.

I den efterföljande diskussionen medger dock Olle Wästberg att han inte uppfattade att det rörde sig om ett citat från VIlhelm Moberg. Han förklarar också att svenskar som har flyttat till Spanien och fått spanskt medborgarskap är spanjorer.

När Annika Strandhäll blir upplyst av en TT-journalist om att Åkesson citerade Moberg svarar hon:

"Jo. Det är precis det han kommer säga."


Nyheter från förstasidan

Beskedet från Italiens nya vänsterregering: Invandringen ska öka

Sätter stopp för Salvinis tuffa politik. Nu ska invandringen från tredje världen till Europa fortsätta – och Tyskland hjälper till.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Mer från Inrikes

Sölvesborg vill skicka nyanlända till S-kommuner: Ni som sa det var lönsamt

SD:s fräcka utspel.. "Vi erbjuder nu röda kommuner att ta emot Sölvesborgs nyanlända, då flera framhållit att det är en stor ekonomisk vinst."0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0