Youtube

Libyenrebeller dödade USA:s ambassadör

Publicerad 12 september 2012 kl 14.47

Utrikes.Islamister stormade under gårdagen USA:s ambassad i Kairo och det amerikanska konsulatet i Benghazi. På konsulatet dödades USA:s ambassadör av beväpnade islamister - som var USA:s allierade under resningen mot Gaddafi. USA hävdar dock att det rör sig om "besvikna Gaddafi-anhängare" och inte islamister.

Gilla artikeln på Facebook

Beväpnade islamister stormade igår kväll USA:s konsulat i Benghazi, Libyen och satte byggnaden i brand. Angriparna sköt med automatvapen och raketer varvid de libyska säkerhetsvakterna avvek. USA:s Libyenambassadör Christopher Stevens och tre anställda, varav två amerikaner dödades enligt Reuters. Enligt Schweiziska Tages-Anzeiger är det oklart om ambassadören (som var på tillfälligt besök i Bengazi) sköts tillsammans med de andra anställda, eller dödades med hjälp av raket. Benghazi var ett centrum för upproret mot Kadaffi under den "arabiska våren".

"Vi är alla Osama"
Timmarna innan debaclet i Libyen hade hundratals demonstranter samlats framför USA:s ambassad i Kairo, inte långt från Tahir-torget. De hämtade ner den amerikanka flaggan och rev den i bitar. Människomassan växten under kvällens gång tills tusentals var framför ambassaden. De ropade "Islam, Islam, vår profets rättigheter kommer inte att dö". Andra ropade "Vi är alla Osama". Detta torde vara en referens till att gårdagen var årsdagen för attentaten i New York 2001.

En explosiv film
Det som utlöste den muslimska vreden var en YouTube-film som handlat om egyptiskt förtryck av kristna och som ger ett synnerligen nedlåtande och förlöjligande budskap om islam som religion och Muhammed som profet. Egyptiska medier har under flera dagar visat avsnitt ur filmen och visat stor upprördhet över densamma.

Youtube har förklarat att de inte skall ta ner den aktuella filmen.

Filmens upphovsman är Sam Bacile, en israelisk medborgare som är verksam inom fastighetsbranschen i Kalifornien. Bacile skrev manus, producerade och regisserade den två timmar långa filmen. Han förklarade bland annat att meningen med filmen var ett "provokativt ställningstagande för fördömde religtionen [islam]" och att han "är ledsen för ambassadens skull". Han sade dessutom att islam är en "cancer". Filmen, som ska ha kostat 5 milj USD att spela in, finansierades genom donationer från mer än hundra judiska donatorer, enligt AP.

UPPDATERING

Intressanta vinklingar i media
SVT verkar man mest förfärade över själva filmen. En "kränkande film om profeten Muhammed..som bland annat framställer profeten Muhammed på ett djupt nedsättande sätt."

"Ett klipp ur den fullkomligt oanständiga och illa producerade filmen har publicerats på Internet..."

" Vi har valt att inte publicera filmen som muslimer anser vara en hädelse mot Islam."

Dessutom var filmens upphovsman enligt SVT "en amerikan".

Svenska MSN/Nyheter24 nämner inte filmens upphovsman överhuvud taget. Som roten till det onda får vi istället läsa om den amerikanske pastorn Terry Jones, tidigare känd för att ha bränt Koranen, eftersom han visat filmen i sin kyrka i Florida.

Vissa amerikanska medier påstod inledningsvis att roten till det onda var den f.d. diktatorn i Libyen, Mohammar Khadaffi. Enligt deras analys var det nämligen besvikna Khadaffi-anhängare som anfallit den amerikanska ambassaden.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0