Esmeralda, känd som "Lilla hjärtat".

"Lilla hjärtats" mor döms till åtta års fängelse

Publicerad 21 juni 2021 kl 17.05

Inrikes. treåriga Esmeralde, känd som "Lilla hjärtat", hittades i slutet av januari 2020 av polisen död i en lägenhet i Norrköping. Hovrätten dömer nu flickans 40-åriga mor för dråp och höjer kraftigt straffet till fängelse i åtta år.

Gilla artikeln på Facebook

Norrköpings tingsrätt dömde tidigare modern för bland annat grovt vållande till annans död till fängelse i 1 år och 9 månader.

Domen överklagades till hovrätten av åklagaren och kvinnan hävdar att hon är oskyldig.

Hovrätten har efter en sju dagar lång rättegång tagit ställning till 40-åringens straffrättsliga ansvar för händelsen som ledde till att hennes dotter avled.

Den rättsmedicinska utredningen visar att Lilla hjärtat hade fått en skada i huvudet som ledde till att hon avled. Bidragande till dödsfallet var att flickan hade tillförts narkotikaklassade preparat. Eftersom det är oklart hur flickan skadades utgår hovrätten från det som båda föräldrarna har sagt till polisen om att flickan slog i huvudet vid en olycka i badrummet. Det kan enligt domstolen ha varit så att narkotikan tillfördes flickan i ett misslyckat försök att hjälpa henne.

Som utgångspunkt gäller att Lilla hjärtats liv hade gått att rädda om man hade sett till att hon fick sjukvård, exempelvis genom en så enkel åtgärd som att ringa 112.

Av bevisningen framgår att modern visste om att dottern hade skadat sig så illa att hon riskerade att avlida. Trots detta fick flickan inte sjukvård utan avled i hemmet 2–15 timmar efter olyckan. Modern hade enligt hovrätten en så kallad garantställning i förhållande till sin dotter och kan därför hållas straffrättsligt ansvarig för att hon inte såg till att flickan fick hjälp.

Hovrätten har kommit fram till att 40-åringen hade det som kallas likgiltighetsuppsåt till att flickan skulle dö. Åklagaren har nämligen bevisat att modern när händelsen utspelade sig var likgiltig inför att dottern skulle avlida till följd av att hon inte såg till att flickan fick vård.

Hovrätten dömer därför kvinnan för att uppsåtligen ha dödat sin dotter.

Omständigheterna är enligt domstolen speciella eftersom modern efter en plötslig olycka inte såg till att hennes dotter fick hjälp. Brottet kan därför ses som dråp, som är ett lindrigare brott än mord.

Även hovrätten frikänner dock 40-åringe från åtalspunkter för synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden.

Hovrätten dömer modern till fängelse i åtta år. Straffet omfattar även det narkotikabrott och det ringa narkotikabrott som hon dömdes för redan vid tingsrätten. Hon ska häktas och vara kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas.

Den avlidna flickans två bröder får ett högre skadestånd i hovrätten.


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Mer från Inrikes

"Viktigt att 16-åringar vaccinerar sig"

Regionens vädjan.. "Vi har kommit en god bit på väg men vi är inte i mål."0 

"Det skär i hjärtat" – Stefan Sauks hårda attack mot politikerna

Profilen ryter ifrån efter skjutningarna.. "Det ni borde vara förbannade på är er egen misslyckade politik."0 Plus

Fritt fram för ADHD-poliser

Efter DO:s beslut.. Öppnar polisutbildningen för personer med ADHD och autism.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Offspringtrummis vägrade ta vaccin – sparkas. Pete Parada får inte vara med i bandet längre.0