I måndagens SVT Morgonstudion pekade statsminister Stefan Löfven (S) ut invandringen från Mellanöstern som en viktig förklaring till antisemitismen i Sverige. En påstridig reporter fick till slut Löfven att göra kopplingen.

Löfven: Antisemitismen beror på invandring

Publicerad 27 januari 2020 kl 18.02

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven (S) säger nu att den växande antisemitismen i Sverige beror på att vi tagit emot så många människor från "Mellanösternregionen".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i SVT Morgonstudion idag, Förintelsens minnesdag, som Stefan Löfven själv pekade ut invandringen som en förklaring till antisemitismen i Sverige.

I inslaget anses det att antisemitismen i landet ökar. Detta kan delvis, sägs det, beror på att Förintelsen fallit i glömska.

Men en annan viktig förklaring, enligt Löfven, är invandringen av människor från Mellanöstern.

Det förklarade han när han fick frågan om vad den växande antisemitismen beror på.

– Det är också så, och det har jag sagt tidigare, att vi har ju fått människor som kommit från andra länder där det ingår i statspropagandan att inte bara vara emot Israels politik utan Israel som land. Vi står tydligt upp för Israels rätt att leva i säkerhet, säger han när SVT:s Nina Löfgren intervjuar honom.

– Och där barnen kanske har lärt sig i skolan, i dessa länder i Mellanösternregionen, att man ska tycka så. Och då är det vår uppgift att se till att nej, i Sverige gör man inte så. Det är inte acceptabelt över huvud taget, fortsätter statsministern.

Invandringen har varit stor under Stefan Löfvens regering. Bara 2015 ansökte 163.000 personer om asyl, de flesta från Mellanöstern. "Afghaner, irakier och syrier var de tre vanligaste nationaliteterna bland de asylsökande 2015", enligt Migrationsverket. Sedan har antalet legat mellan 20.000-30.000 asylsökare per år. Förra året ökade antalet med 500 asylsökare till totalt 21.958. De flesta som kommer är ännu från "Syrien, Iran och Irak", enligt SR. Utöver asylinvandringen tillkommer bland annat en stor anhöriginvandring. Antalet uppehållstillstånd som delats har legat på mellan cirka 120.000-150.000 per år.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0