Löfven skärper coronaregler: "Det får vara slutfestat nu"

Publicerad 22 oktober 2020 kl 16.29

Inrikes. För att komma tillrätta med trängsel på nattklubbar har regeringen i dag beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas. Det är en av flera förändringar i coronaåtgärderna.

Gilla artikeln på Facebook

Under torsdagseftermiddagen presenterade regeringen nya regler gällande coronasmittan.

Den 8 oktober infördes ett undantag för serveringsställen om 50-personersregeln, vilket ledde till att fler nattklubbar öppnade. Men nu återinförs restriktionerna.

Danstillställningar, alltså uteställen där människor erbjuds kunna dansa, med fler än 50 personer förbjuds.

– Det får vara slutfestat på nattklubbarna och så får det vara under den tid det behövs för att vi inte ska få en dramatiskt ökad smittspridning, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff idag.

– Det har varit för många brister och för mycket trängsel på nattklubbarna.

Samtidigt ökar man gränsen för allmänna sammankomster, som idrottsevenemang och teater, till 300 personer.

"Förutsättningen för tillställningar med högst 300 sittande deltagare är att var och en av deltagarna anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare och att det skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får dock placeras närmare varandra än en meter", skriver regeringen.

Regeringen föreslår även att av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serverings­ställen som löper ut vid årets slut, förlängs med ytterligare fem månader till och med den sista maj 2021.

"Anledningen är att risken för smittspridning är extra stor när människor samlas på små ytor under längre tid. Restauranger, barer och kaféer är exempel på sådana miljöer", hävdar man.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur