Från riksdagens öppnande idag.

Löfven varnar för växande "nazism"

Publicerad 8 september 2020 kl 16.09

Inrikes. "Fotbollstränare" och "grannar" ska rycka in för att lösa den växande gängbrottsligheten i Sverige. Det sade Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring idag, där han även påstod att "nazism" och "rasism" nu frodas i landet.

Gilla artikeln på Facebook

Under tisdagen öppnade riksdagen inför hösten och statsminister Stefan Löfven gav då sin regeringsförklaring, efter att kungen förklarat riksmötet öppnat.

Löfven påstod bland annat att den "globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga" och upprepade att hela det svenska samhället nu ska ställa om till en klimatbaserad ekonomi.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi ska fortsätta att vara världsledande i arbetet med att motverka den globala uppvärmningen och i genomförandet av Agenda 2030, sade han. Regeringen tar nu fram den första svenska handlingsplanen för hur en cirkulär ekonomi ska förverkligas.

Statsministern talade även kort om den växande gängkriminaliteten.

– När gängen sprider skräck och våld är det ofta hårt arbetande människor som bor i utsatta områden som drabbas. Samhällets uppgift är att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten. Våra lagar gäller i varje stad, i varje kvarter, på varje torg. Inga kriminella personer, ligor, gäng eller familjer ska tro att de är starkare än samhället. Straffen för gängrelaterad brottslighet ska skärpas och myndigheter får nya verktyg för att samarbeta mot gängen, fortsatte han.

Men han klargjorde också att myndigheterna inte själva kommer lyckas stoppa brotten. I stället lastade han över ansvaret på alla i samhället.

– Ingen tonåring ska se kriminalitet som sin framtid. För att klara det krävs ett helt samhälle där vi hjälps åt. Socialsekreterare, lärare, fotbollstränare, skolpersonal och grannar – alla kan göra sin del för att stötta och styra upp en tonåring som håller på att hamna snett.

– Regeringen prioriterar det förebyggande arbetet. Hela samhället behöver dra åt samma håll, påstod statsministern.

Han började också prata om "nazism" och "Förintelsen".

– Trots att rasismen och nazismen borde ha lagts på historiens skräphög för länge, länge sedan, frodas de i dag. Under året har exempelvis afrosvenskar höjt sina röster mot den rasism de drabbas av. Rasism i alla dess former och uttryck ska motas tillbaka av hela samhället. Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism har skjutits upp till följd av coronakrisen men äger rum hösten 2021.

Samtidigt klargjorde han att invandringen ska fortsätta, att "varje person som flyr till Sverige och har rätt att stanna ska få all hjälp att bli en del av samhället".

Enligt Stefan Löfven ska Sverige framöver bli ett samhälle där man "tar ansvar för varandra", avslutade han sitt tal med.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0