Regeringen vill ha vaccinationsintyg inom EU

Publicerad 21 januari 2021 kl 10.26

Inrikes. Sveriges regering ställer sig nu bakom ett "vaccinationsintyg" inom EU som personer ska kunna visas upp under resor, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

I EU diskuteras nu möjligheterna att införa ett så kallat vaccinationsintyg som bevisar att en person vaccinerats mot covid-19.

Intyget ska användas under resor inom EU.

I går debatterades frågan i riksdagen.

– Vi bejakar den ambitionen. Vi hoppas det ska gå så fort som möjligt att få fram gemensamma kriterier för vaccinationsintyg i Europa, sade EU-minister Hans Dahlgren (S).

Det är dock oklart när intygen kommer vara klara.

Moderaterna vill också ha ett sådant intyg. 

I ett svar från socialminister Lena Hallengren (S) förklaras det att det inom EU och även i övriga världen diskuteras "framtagning av ett internationellt system för vaccinationsintyg", skriver Alexandra Anstrell (M) i en interpellation igår.

"Hur avser ministern att agera för att få till stånd ett lämpligt vaccinationsintyg inom en snar framtid till svenskar som vill resa ut i världen? Kan ministern redogöra för om hon och Sveriges regering har varit drivande i frågan internationellt och proaktivt arbetat för att få fram ett vaccinationsintyg som fungerar bra till de flesta länder, och om inte – varför?", fortsätter M-politikern.

Enligt Sveriges Radio visade gårdagens riksdagsdebatt tydligt att samtliga svenska partier utom Sverigedemokraterna är positiva till EU. Bland annat är SD kritiska till det enorma lån på tusentals miljarder som EU tar under coronakrisen.

Det är ett historiskt och dåligt beslut, enligt SD:s Martin Kinnunen. EU har därmed förvandlats till en "skuldunion", anser han.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur