Löfvens budget: 30 miljoner till "antirasism"

Publicerad 21 september 2020 kl 15.40

Inrikes. Löfvenregerinen vill lägga 10 miljoner extra om året i tre år framåt på så kallad antirasism. Regeringen inspireras av de antivita upploppen efter George Floyds död i USA.

Gilla artikeln på Facebook

Finansminister Magdalena Andersson (S) hann knappt börja prata om regeringens höstbudget innan kritiken haglade.

Moderaterna hävdar att budgeten är i det närmaste värdelöst och "skuldsätter svenska folket".

Regeringen tänker nämligen låna 190 miljarder på två år för att återstarta ekonomin, som man kallar det.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen dessutom en "förstärkning av arbetet mot rasism" med 10 miljoner kronor, skriver regeringen och hänvisar till de antivita demonstrationerna under året.

"Under 2020 har människor i världen protesterat mot rasism som tar sig olika uttryck. Även i Sverige utsätts människor för rasism, intolerans och hatbrott eller diskriminering på grund av till exempel sin etnicitet eller religion", skriver regeringen och fortsätter:

"Arbetet mot rasism, intolerans och diskriminering kräver ett långsiktigt och strukturerat arbete. Bland annat behöver upplevelser av att behandlas annorlunda i kontakt med myndigheter tas på allvar. Det är centralt att myndigheter och annan offentlig verksamhet alltid bemöter enskilda på ett likvärdigt och ett rättssäkert sätt och här krävs ständigt kompetenshöjande insatser. "

Regeringens så kallade arbete mot rasism sker sedan 2016 inom ramen för den "nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott." Regeringen föreslår att arbetet "förstärks" med ytterligare 10 miljoner kronor år 2021 och beräknar att skjuta till samma summa under åren 2022 och 2023.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0