Det är sjukvådspersonalen i ebolainsatsens eget fel att de bli attackerade av afrikanerna, enligt Läkare utan gränser. (Arkivbild.)

Lokalbefolkningen i Afrika attackerar ebolapersonal

Publicerad 1 september 2019 kl 17.58

Utrikes. Antalet döda i det pågående ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har nu passerat 2.000 och smittan sprider sig. Enligt Läkare utan gränser samarbetar inte lokalbefolkningen alls med den internationella insatsen mot spittspridning – utan uttrycker fientlighet mot sjukvårdspersonalen och utsätter dem för "riktat våld".

Gilla artikeln på Facebook

Mer än ett år efter att det senaste ebolautbrottet började har man ännu inte lyckats att stävja epidemin. Istället har sjukdomen nyligen börjat sprida sig vidare till nya områden i Nord- och Sydkivu, och fortsätter spridas i provinsen Ituri.

"Trots att det nu finns nya behandlingar och ett experimentellt vaccin, som alla har visat sig vara effektiva, samarbetar lokalsamhällena fortfarande inte utan fortsätter till och med att uttrycka fientlighet mot ebolainsatsen", skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

Hjälporganisationen konstaterar vidare att arbetet allvarligt saboteras av "riktat våld mot" personer som deltar i insatsen.

Det krävs enligt Läkare utan gränser "en bättre kollektiv insats för att förklara vad ebola är och stötta förebyggande åtgärder för att kontrollera spridningen av viruset, men många bland befolkningen har även påpekat bristen på sjukvård för flera andra sjukdomar".

Organisationen skyller inte våldet på afrikanerna själva – utan på de personer som arbetar med den internationella insatsen och utsätts för våldet. Sjukvårdspersonalen har nämligen "misslyckats med att bygga förtroende inom lokalsamhället".

– Befolkningen kommer inte acceptera ebolainsatserna om människors grundläggande behov av sjukvård ignoreras, säger Tristan Le Lonquer akutsamordnare för Läkare utan gränser i Goma.


Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0