Gängmisshandeln i Västervik

Lokaltidningen: Vi har inte mörkat

Publicerad 26 september 2023 kl 17.26

Inrikes. Efter Fria Tiders avslöjande om en brutal gängmisshandel mot en pojke i Västervik slår lokaltidningen Dagens Västervik ifrån sig kritiken om att ha undanhållit information. Åklagaren hävdar också att det inte vore "rimligt" att frihetsberöva gärningsmännen.

Dela artikeln

Fria Tider rapporterade på måndagen om en video som visar hur en pojke i nedre tonåren utsätts för ett hänsynslöst övergrepp av ett så kallat ungdomsgäng.

På filmen, som är från den 17 september, syns hur pojken förnedras och angrips med kraftiga sparkar i huvudet medan han ligger ned.

I artikeln nämnde Fria Tider den hårda kritiken från allmänheten i Västervik mot både polisen och mot lokalmedia, som knappt uppmärksammat händelsen.

Dagens Västervik har idag publicerat en artikel om händelsen med anledning av publiceringen i "högerextrema Fria Tider". Vänstertidningens ansvarige utgivare Jakob Karlsson uttalar sig om kritiken. Han hävdar att tidningen saknade kännedom om videon.

– Vi har inte haft kännedom om att händelsen spelades in och vi har inte fått in några uppgifter till oss med fördjupad information om händelsen. I det fallet sitter vi i händerna på den information vi får från polisen. Överlag försöker vi, utifrån våra resurser, alltid ge så detaljerad information som pressetiska regelverket inrymmer. När vi fick kännedom om filmen så gick vi vidare med en fördjupad artikel så fort vi kunde, säger Jakob Karlsson.

I artikeln försvarar sig också åklagaren Nina Erlandsson mot kritiken att hon inte frihetsberövat någon av de fem misstänkta. Hon uppger att de är så pass unga att det inte vore "rimligt".

– Klart jag kan ha förståelse för att det rör upp känslor när man ser videon. Men det är väldigt unga personer det rör sig om och då krävs det väldigt mycket för att hålla dem frihetsberövade.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.