Lööfs bortförklaring: Klanerna har funnits här länge

Publicerad 7 september 2020 kl 11.08

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven (S) vägrar fortfarande koppla gängbrotten till invandring, trots att 40 klaner enligt polisen kommit till Sverige bara för att organisera brottslighet. Centerledaren Annie Lööf påpekade under morgonens pressträff att klanerna funnits här i flera decennier.

Gilla artikeln på Facebook

Under måndagsmorgonen höll Stefan Löfven och Annie Lööf en gemensam pressträff om regeringens nya så kallade satsningar på välfärden.

Men journalisterna på plats var mer intresserade av polischefen Mats Löfvings avslöjande i helgen, att Sverige har minst 40 kriminella klaner i landet, som bland annat försöker infiltrera politiken. De har kommit hit för att organisera kriminalitet och är svåra att stoppa, sade han i Ekots lördagsintervju.

Löfven fick idag den uttryckliga frågan om detta inte bevisar att kriminaliteten faktiskt har en koppling till invandring.

Statsministern försökte prata bort frågan. 

– Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet, sade han. Vi ska se till att knäcka gängbrottsligheten. Gängen ska knäckas, så är det.

Löfven påstod också att Sverige har fått fler poliser, trots att Polistidningen förra veckan avslöjade att antalet poliser i yttre tjänst rentav har minskat sedan 2015.

– Många av de här gängen och dess familjer har funnits här under decennier. Det är inte de senaste åren de har kommit. Detta är viktigt att slå fast, tillade Annie Lööf. Det var många år sedan jag var i Angered och fick reda på hur den familjen arbetar.

Lööf påstod också att de politiska partierna länge lagt förslag som ska hjälpa polisen att "knäcka gängen".

Enligt Centerledaren beror kriminaliteten på dålig skolgång och på att människor i utsatta områden inte kan försörja sig själva.

– Då söker man sig lätt till dessa gäng, hävdade hon.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0