Misshandel på Björknässkolan
15-årige Ludvig blev brutalt misshandlad av en syrisk flykting på Björknässkolan , men skolan vägrade polisanmäla händelsen.

Ludvig, 15, brutalt misshandlad av syrisk elev – skolan vägrade anmäla

Publicerad 14 oktober 2020 kl 13.37

Inrikes. När 15-årige Ludvig blev påhoppad och brutalt misshandlad av en syrisk flyktingelev på kommunala Björknässkolan i Nacka vägrade skolan göra en polisanmälan.
– De tyckte att vi skulle vänta och låta våra känslor sjunka ned lite, säger Ludvig till SVT:s "Veckans brott".

Gilla artikeln på Facebook

Det är i mars i år som Ludvig, som då går i årskurs åtta på Björknässkolan, blir oprovocerat nedslagen i skolkorridoren av en 16-årig flyktingpojke från Syrien. 16-åringen knuffar omkull Ludvig, som slår bakhuvudet i stengolvet, och sätter sitt ben över hans hals så han inte kan andas.

– Jag får ingen luft, jag känner jag måste få luft, berättar Ludvig i polisförhör.

Ludvig försöker ta sig loss, och slår till 16-åringen i ansiktet. Det retar upp araben som ställer sig upp och sparkar Ludvig i huvudet när denne ligger ned.

– Jag var skiträdd, berättar Ludvig och fortsätter: Jag hade ju kunnat bli jätteallvarligt skadad, alltså just i tinningen. Det kan väl hända rätt mycket om man blir sparkad där känner jag.

– Jag känner en oro nu i efterhand också, för om någon sparkar en i huvudet då tror jag att den kan ta fram en kniv nästa gång också, den tror jag inte har några spärrar.

Under tiden misshandeln pågår har andra elever larmat syslöjdläraren, som kommer springande och drar bort den 16-årige våldsamme araben från Ludvig.

"Fostrar demokratiska medborgare"
Trots den brutala misshandeln i skolkorridoren vill skolan inte göra någon polisanmälan. Ludvig har ont i huvudet och söker upp skolsköterskan, men hon verkar inte vilja bli inblandad. Hon vill inte ens prata med Ludvigs mamma när hon ringer upp henne.

– Hon ville inte ta telefonen när mamma bad att få prata med henne, berättar Ludvig i "Veckans brott".

Ludvigs pappa åker och hämtar sin son på skolan, men inte ens när pappan är där är det någon i skolpersonalen som vill prata med honom och informera om vad som hänt. När familjen är hemma igen är budskapet från skolan tydligt: De vill tysta ned misshandeln.

– De tyckte att vi skulle vänta och låta våra känslor sjunka ned lite, berättar Ludvig.

Senare under kvällen väljer Ludvig och hans familj att själva ringa polisen och polisanmäla misshandeln eftersom skolan inte vill göra det.

– Det var det enda rätta, säger Ludvig.

Björknässkolans rektor Monika Neuman verkar emellertid inte vilja känna igen sig i Ludvigs beskrivning av att de struntade i honom efter misshandeln i skolkorridoren.

– Det är Ludvigs upplevelse. Jag kan bara säga att vi har rutiner. Vi har fantastiska pedagoger som tar hand om eleverna, som finns där varje dag för dem. Vårt uppdrag är att fostra demokratiska medborgare, säger hon till SVT, men vill inte svara på varför ingen polisanmälan gjordes.

Döms
16-åringen kom till Sverige från Syrien med sin familj 2016, i samband med asylkaoset, och fick svenskt medborgarskap redan 2018. När rättegången inleds mot honom hävdar han att han agerat i nödvärn mot Ludvig. Det är ett resonemang som tingsrätten inte tror på. Han döms därför till 20 timmars ungdomstjänst för misshandel. Han döms också att, tillsammans med sin mamma, betala skadestånd till Ludvig.

– Det var såklart jätteskönt att han blev dömd, säger Ludvig.

Efter misshandeln får Ludvig veta att 16-åringen kommer bli avstängd på grund av misshandeln. Men efter sportlovet är 16-åringen, trots det, tillbaka i skolan.

– Sedan på måndag sitter jag i skolan på NO-lektion precis innan lunch och då går han in. Då är han där, fast han är avstängd och sitter på en lektion, berättar Ludvig.

– Han fick inte vara där och det bad rektorn mig i efterhand om ursäkt för, men han ska inte vara där om han är avstängd.

Efter misshandeln har Ludvig haft mardrömar och han berättar att det värsta är att han sedan dess tvingats gå kvar på skolan i samma klass som och ha lektioner med den elev som misshandlade honom. Ibland har läraren till och med satt honom att göra grupparbete tillsammans med den 16-årige syriern.

– Det verkar inte min lärare riktigt fatta, att jag fortfarande inte vill vara med honom, säger Ludvig.


Nyheter från förstasidan

Svensk knarksektor tio gånger större än trott

Svenskt BNP större än väntat. Siffrorna för knarksektorn tros ha redovisats i underkant.0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vaccinet "märks inte". Majoriteten av de vårdade över 65 har fått vaccin.0 

Facebook massraderar svenska konton

Qanon-kopplade konton försvinner.. SvD försöker nu även få Telegram att börja radera politiskt kontroversiella gruppen.0 

Sverige säger upp sitt skatteavtal med Portugal

Nära slutet för skattefri pension.. Sydeuropeiska landet lanserade pensions-skatteupplägg för svenskar 2009.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus