Dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) initierade Sveriges "starka stöd" till partiet Svoboda, vars företrädare arrangerade onsdagens SS-marsch.

Lugnt nazifirande i centrala Kiev

Publicerad 30 april 2021 kl 07.01

Utrikes. Firandet av årsdagen för SS-divisionen Galiziens bildande den 28 april 1943 förflöt lugnt under torsdagen, rapporterar KP.ua. Firandet arrangerades av företrädare för det tidigare regeringspartiet Svoboda, som enligt svenska UD är "europeiska demokrater som förtjänar vårt starka stöd".

Gilla artikeln på Facebook

Under firandet spärrade regeringen av trafiken i stora delar av Kiev för att underlätta marschen, skriver Strana.ua.

Evenemanget anordnades av Golosiyivska Kryivka-sällskapet som leds av Ruslan Andreiko från det tidigare regeringspartiet Svoboda. De fick sällskap av nynazister från våldsnätverket C14.

Moderaterna är i dagsläget det enda svenska parti som upprätthåller relationer med Svoboda, efter att Svenskarnas Parti, tidigare Nationalsocialistisk front, drog in sitt stöd för partiet 2014.

– Vi känner relativt väl de ledande företrädarna och det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, förklarade dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) när partiet bildade regering i Ukraina i mars samma år.

Högtidlighållandet av SS-divisionen Galizien, som bildades av Adolf Hitler den 28 april 1943, förde en tynande tillvaro under Viktor Janukovytj proryska regim. Men efter statskuppen 2014 har de påföljande EU-stödda regeringarna gett SS-ritualerna en mer framträdande plats i offentligheten.

En domstol i Kiev har bland annat slagit fast att symbolerna för den nazityska SS-divisionen "inte utgör symboler för nationalsocialisternas regim i lagens mening" och därför är tillåtna i Ukraina trots den lag om förbud mot nazistiska symboler som den tidigare regeringen införde.

Den 28 juli 2019 genomförde Ukraina en statsstödd högtidlig minnesceremoni med militär närvaro tillägnad flera av SS-divisionens medlemmar som stupade vid divisionens nederlag under slaget om Brody i västra Ukraina. Det statliga stödet togs upp i en rapport från ryska UD 2020, där myndigheten i motsats till sin svenska motsvarighet uttryckte oro över de nazistiska aktiviteterna från regeringshåll i Ukraina.

I ett Twitter-meddelande igår dementerade samma utrikesdepartement en artikel i den tyska tidningen Kleine Zeitung, där bilder på ukrainska stridsfordon påstods visa en "rysk kraftsamling" vid Ukrainas gräns. Stridsfordonen var försedda med nazistiska symboler, vilket är typiskt för ukrainska, ej ryska, militärfordon idag.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.