Svenskarnas parti bryter med Svoboda

Publicerad 19 juni 2014 kl 19.43

Politik. Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front, lägger samarbetet med Svoboda på is, skriver partiet i ett skriftligt uttalande. Moderaterna blir därmed det enda partiet i Sverige som fortsatt samarbetar med Svoboda.

Gilla artikeln på Facebook

Svoboda besökte Svenskarnas parti (SVP) i Stockholm i mars 2013 för att delta i konferensen Vision Europa, där flera radikala nationalistiska partier samlades. Sedan dess har partierna haft regelbunden kontakt fram till regeringen Janukovytj fall, skriver SVP i sitt uttalande.

Enligt SVP har man velat få svar på en del "minst sagt underliga ställningstaganden" som Svoboda har gjort enligt media.

– I början var de ofta korthuggna och undfallande, men på senare tid har svaren helt uteblivit, säger Dan Eriksson som är ansvarig för Svenskarnas partis internationella relationer.

Nu har SVP inte fått något svar alls och man lägger därför relationen med det ukrainska regeringspartiet på is.

Bildt försvarar stöd
En person som däremot anser sig ha väldigt god koll på vad Svoboda gör för ställningstaganden är Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Att partiet skulle vara antisemitiskt är "rysk propaganda", uppger utrikesministern bland annat i en intervju med Sveriges Radio. Att partiet ingår i den ukrainska regeringen ser utrikesministern inte som något problem. Istället förespråkar han ett öppet samarbete.

– Vi känner relativt väl de ledande företrädarna och det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, sade Carl Bildt till Sveriges Radio i mars i år.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare