Lyckat heroinprojekt i Danmark

Publicerad 3 april 2012 kl 18.32

Utrikes.Ett heroinprojekt i Danmark har gett lyckat resultat trots att färre missbrukare än väntat anmält sig till behandlingen. Projektet går ut på att missbrukare dagligen får två doser heroin på en drogklinik i huvudstaden Köpenhamn.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på drogkliniken Valmuen i Köpenhamn som det kontroversiella heroinprojektet lanserades för två år sedan och idag rapporterar TT att danska Sundhetsstyrelsen observerat att allmäntillståndet för de deltagande missbrukarna förbättrats avsevärt.

Drogkliniken i Köpenhamn har 120 platser och 80 av dem fyllda och var patient kostar staten 200 000 danska kronor om året. Två gånger om dagen kommer de 80 patienterna till kliniken för att under uppsikt av klinikens personal få sin dos heroin, detta för att säkerställa att drogen inte säljs vidare på gatan. Valmuen fungerar även som ett dagcenter där patienterna inte bara får sin dos heroin men också kan äta, tvätta kläder, duscha eller aktivera sig kreativt.

Det beräknades finnas 8 000 heroinmissbrukare i Danmark när projektet lanserades, varav 10 procent var under behandling i Danmark. Syftet med projektet var att locka till sig de missbrukare som inte svarar bra på vanliga behandlingarna med ersättningsdroger som Metadon och Subutex och därför återfaller i sitt missbruk. Man hoppades även att gratisheroinet skulle minska den ständiga pengajakten och kriminaliteten uppger SVT.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0