Män nästan lika utsatta för sextrakasserier som kvinnor

Publicerad 8 juli 2019 kl 13.23

Inrikes. Män utsätts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet i nästan samma utsträckning som kvinnor. Det framgår av Jobbhälsoindex rapport om trakasserier i arbetslivet.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Jobbhälsoindex rapport om trakasserier i arbetslivet som visar att män är utsatta för sexuella trakasserier på jobbet i nästan samma utsträckning som kvinnor.

Totalt uppger en halv miljon anställda sig sexuellt trakasserade i varierande grad i anslutning till jobbet.

En viktig faktor uppges vara könsfördelningen på arbetsplatsen.

Kvinnor utsätts i större grad för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet på mansdominerade arbetsplatser jämfört med kvinnodominerade eller arbetsplatser som blandade.

På samma sätt är män mer utsatta på kvinnodominerade arbetsplatser.

"Överlag är skillnaderna mellan könen små när det gäller sexuella trakasserier", skriver Jobbhälsoindex i ett pressmeddelande.

Kvinnor utsätts dock i något större utsträckning för annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till jobbet jämfört med män.

– Det är naturligtvis oroande att så många utsätts för trakasserier i varierande grad, säger Lars Hjalmarsson på Jobbhälsoindex. Sedan är det kanske något förvånande att det inte är några större skillnader mellan män och kvinnor när det gäller hur många som känner sig sexuellt trakasserade.

Rapporten visar att chefer i större utsträckning utsätts för trakasserier, sexuella såväl som andra, jämfört med medarbetare. Likaså är det vanligare bland de yngre anställda att drabbas av trakasserier – såväl bland kvinnor som män – jämfört med de äldre, förklaras det.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus