Johan Forssell (M).

M och KD lämnar regeringens samtal om invandrarkriminalitet

Publicerad 21 september 2019 kl 14.20

Inrikes. Moderaterna lämnar nu regeringens samtal om det eskalerande gängvåldet i Sverige, uppger flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna lämnar de samtal som regeringen fört med alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna.

Syftet var att få fram en partiöverskridande överenskommelse för att lösa våldet i landet.

Moderaterna har tidigare kritiserat regeringen för dess sjåpiga inställning i frågan. Och nu ska man alltså helt ha övergett samtalen.

"Regeringen har inte gjort tillräckligt", säger Moderaterna på lördagen enligt SVT.

Riksdagsledamoten och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell ska under gårdagen ha bett regeringen att återkomma med ett bättre bud, men utan resultat.

– I dag kan jag konstatera att vi fortfarande står långt ifrån varandra. Det som regeringen har gett oss är helt otillräckligt och därför är det inte relevant för Moderaterna att fortsätta de här samtalen, sade han till pressen på lördagen, enligt Expressen.

Även Kristdemokraterna säger att man lämnar samtalen.

De senaste veckorna har flera utomstående personer dödats eller skadat i skjutningar och bombdåd på olika platser i landet, däribland en ung musikstudent i Nacka som sköts i ögat och blev blind på grund av en gänguppgörelse med automatvapen utanför hans lägenhet.

I maj 2017 visade en undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder. Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.

I slutet av juni samma år publicerade Expressen en kartläggning av den organiserade brottsligheten i Stockholm. Av 192 gängkriminella hade nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder. Det ursprungsland som sticker ut är Irak, men många kommer också från Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Unga svenskor allt mer vänsterextrema

"Skillnaderna mellan könen har blivit mer extrem.". Kraftigt ökat stöd för V och C i gruppen – unga kvinnorna brinner för invandring och klimatet.0 

Polisen skyller otryggheten på Facebook

Upplands-Bro otryggast i hela landet.. Enligt polisen styrs informationsflödet av samhällskritiska Facebook-grupper.0 

Sidor

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0