Johan Forssell (M).

M och KD lämnar regeringens samtal om invandrarkriminalitet

Publicerad 21 september 2019 kl 14.20

Inrikes. Moderaterna lämnar nu regeringens samtal om det eskalerande gängvåldet i Sverige, uppger flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna lämnar de samtal som regeringen fört med alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna.

Syftet var att få fram en partiöverskridande överenskommelse för att lösa våldet i landet.

Moderaterna har tidigare kritiserat regeringen för dess sjåpiga inställning i frågan. Och nu ska man alltså helt ha övergett samtalen.

"Regeringen har inte gjort tillräckligt", säger Moderaterna på lördagen enligt SVT.

Riksdagsledamoten och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell ska under gårdagen ha bett regeringen att återkomma med ett bättre bud, men utan resultat.

– I dag kan jag konstatera att vi fortfarande står långt ifrån varandra. Det som regeringen har gett oss är helt otillräckligt och därför är det inte relevant för Moderaterna att fortsätta de här samtalen, sade han till pressen på lördagen, enligt Expressen.

Även Kristdemokraterna säger att man lämnar samtalen.

De senaste veckorna har flera utomstående personer dödats eller skadat i skjutningar och bombdåd på olika platser i landet, däribland en ung musikstudent i Nacka som sköts i ögat och blev blind på grund av en gänguppgörelse med automatvapen utanför hans lägenhet.

I maj 2017 visade en undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige. Av 100 personer som kopplas till mord och mordförsök där skjutvapen använts har hela 90 stycken minst en utlandsfödd förälder. Den stora majoriteten av männen, runt 80 procent, har sina rötter i Mellanöstern och norra Afrika. De flesta kommer från Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea.

I slutet av juni samma år publicerade Expressen en kartläggning av den organiserade brottsligheten i Stockholm. Av 192 gängkriminella hade nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder. Det ursprungsland som sticker ut är Irak, men många kommer också från Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.


"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0