Johan Forssell (M).

M: Utvisa kriminella INNAN de begår brott

Publicerad 17 september 2020 kl 15.42

Inrikes. Moderaterna vill göra det möjligt att utvisa invandrare som är aktiva i kriminella gäng redan innan de har dömts för brott. Förslaget får kritik från Socialdemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

"Utländska medborgare som är aktiva i grovt kriminella gäng utgör ett allvarligt hot mot säkerheten i det svenska samhället. Moderaterna vill därför överväga att införa en möjlighet att utvisa utländska medborgare som kan befaras begå eller medverka till grovt organiserad brottslighet – oavsett om de dömts för brott eller inte."

Så skriver M i sitt nya 10-punktsprogram för att stoppa gängen.

En sådan utvisning bör enligt partiet dock "endast ske om den utländska medborgaren bedöms utgöra ett kvalificerat säkerhetshot – lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) bör tjäna som förebild".

LSU gör det sedan tidigare möjligt att utvisa personer som kan utgöra ett allvarligt hot mot rikets säkerhet eller som kan förmodas vara terrorister.

– Vi vill utvidga den lagstiftningen till att också gälla personer som helt enkelt kan knytas till de gängkriminella miljöerna när man bedöms utgöra ett kvalificerat hot mot Sverige, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till SVT Nyheter.

Justitieminister Morgan Johansson (S) anklagar förslaget för att vara rättsosäkert.

– Man kan inte ha en inställning att det inte spelar någon roll om man utvisar oskyldig. Om det här drabbar oskyldiga har vi inte längre en rättsstat, säger han till TT.

Bland de övriga förslagen i M:s punktlista finns dubbla straff för gängkriminella och att göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng. Partiet vill också göra det enklare att förverka ägodelar som lyxbilar och lyxklockor från kriminella som inte kan visa att de införskaffat produkterna på laglig väg.

Åkesson: Vi ska inte tvinga någon lämna landet
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har samtidigt meddelat att han väljer en mjuk linje i återvandringsfrågan och att hans parti inte vill utvisa tredje världen-invandrare, åtminstone inte så länge de beviljats uppehållstillstånd av Migrationsverket.

– Vi tänker inte tvinga någon med uppehållstillstånd att lämna landet, däremot kan man stimulera frivillig återvandring, säger Åkesson i en intervju i "Aktuellt" i SVT.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bara var sjunde svensk håller på Trump

Stor majoritet hoppas på vänsterkandidaten Biden. Endast bland SD-väljare har Trump ett knappt försprång.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0