Malena Ernman: Jag lånade ut tröjan till Greta

Publicerad 27 juli 2019 kl 13.14

Inrikes. Det var mamman, Malena Ernman, som lånade ut "Antifascist"-tröjan till dottern Greta. Det säger hon på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

I torsdags publicerade den 16-åriga klimatalarmisten Greta Thunberg en bild där hon bär en tröja med en kommuniststjärna samt texterna "Antifascist All Stars" och "No Pasaran".

Detta skapade en våg av kritik i sociala medier. Tröjan använder nämligen samma budskap som våldsgruppen Antifascistisk aktion och säljs i butiker som även säljer tröjor från just AFA.

Under fredagen raderade Greta bilden. Hon kände inte till dessa kopplingar, hävdar hon, och säger att hon fått "låna" tröjan.

Nu förklarar Gretas mamma, vänsteraktivisten och operasångerskan Malena Ernman, att det var hon som lånade ut tröjan till sin dotter. Även hon säger sig ta avstånd från våldsgrupper som AFA.

"T-shirten som Greta bär har hon lånat från mig. Den finns att köpa på otaliga sajter på nätet med olika text. Jag hade ingen aning om att vissa sammankopplar den med våldsbejakande rörelser, såna tar vi båda helt avstånd ifrån. För att undvika missförstånd har hon raderat bilden", skriver Malena Ernman på Twitter samtidigt som hon publicerar en bild på en helt annan tröja med texten "Fuck you".

På nätet finns också bilder där mamman bär den omtalade tröjan.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus