Malmös politiker: "Muslimer en självklar del av vår stad"

Publicerad 17 juni 2019 kl 20.03

Inrikes. Malmö ska nu gör allt i sin makt för att säkra judars tillvaro i staden, meddelar kommunstyrelsen idag. Samtidigt klargör man att staden "självklart" ska vara mångkulturell.

Gilla artikeln på Facebook

Malmö har länge fått kritik för att man inte lyckats trygga livet för judar som bor där. Men nu ska det bli ändring på det, lovar politikerna.

Staden kommer bland annat fördjupa sitt samarbete med den lokala judiska församlingen. Detta beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott vid sitt sammanträde på måndagen. Det Judiska informationscentret ska få mer stöd och staden kommer också genomföra ett "förstärkt arbete mot antisemitism i Malmös skolor".

Enligt politikerna har den judiska minoriteten levt i Malmö i hundratals år och under denna tid berikat staden, skriver makthavarna i ett pressmeddelande. Samtidigt konstaterar de dock att "många undersökningar har visat att antisemitismen fortsätter att vara ett stort problem på många platser i världen och i Europa, Malmö där inräknat".

Malmös målsättning är också att regeringens planerade Förintelsemuseum ska placeras i staden.

– Malmö ska vara en öppen och inkluderande stad. Alla Malmöbor ska känna sig trygga i att kunna utöva sin kulturella identitet. Samarbetet med församlingen är också viktigt inför att Malmö 2020 ska stå värd för den internationella konferensen för hågkomst om Förintelsen. Tillsammans arbetar vi dessutom för att det planerade museet om Förintelsens överlevare ska hamna i Malmö, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett uttalande.

– Malmö har en judisk historia, och kosta vad det kosta vill, vi ska säkerställa att vår stad även ska ha en judisk framtid, tillägger vice ordförande Roko Kursar (L).

Samtidigt meddelar kommunen att man öronmärker 1,6 miljoner kronor till den judisk-muslimska föreningen Amanah, som anses skapa ökad förståelse mellan Malmöbor. Kommunstyrelsens arbetsutskott ger föreningen 400.000 kronor i årligt stöd till och med år 2022.

– Det som förenar oss som Malmöbor är mycket större än vad som skiljer oss åt. Judar och muslimer är en självklar del av vår stad och tillsammans utgör de även en självklar del av Malmös framtid. Det gläder mig därför att vi kan stötta Amanahs viktiga och föredömliga arbete. Dialog skapar förståelse och tillit, och bygger en starkare grund för framtidens och mångfaldens Malmö att stå på, säger Kursar.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inga åtgärder mot åklagare som ljög om Tommie Lindh

Lämnade falska uppgifter i media. Men åklagarkammaren har fullt förtroende för åklagaren Stina Sjöqvist.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0