Malmös politiker: "Muslimer en självklar del av vår stad"

Publicerad 17 juni 2019 kl 20.03

Inrikes. Malmö ska nu gör allt i sin makt för att säkra judars tillvaro i staden, meddelar kommunstyrelsen idag. Samtidigt klargör man att staden "självklart" ska vara mångkulturell.

Gilla artikeln på Facebook

Malmö har länge fått kritik för att man inte lyckats trygga livet för judar som bor där. Men nu ska det bli ändring på det, lovar politikerna.

Staden kommer bland annat fördjupa sitt samarbete med den lokala judiska församlingen. Detta beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott vid sitt sammanträde på måndagen. Det Judiska informationscentret ska få mer stöd och staden kommer också genomföra ett "förstärkt arbete mot antisemitism i Malmös skolor".

Enligt politikerna har den judiska minoriteten levt i Malmö i hundratals år och under denna tid berikat staden, skriver makthavarna i ett pressmeddelande. Samtidigt konstaterar de dock att "många undersökningar har visat att antisemitismen fortsätter att vara ett stort problem på många platser i världen och i Europa, Malmö där inräknat".

Malmös målsättning är också att regeringens planerade Förintelsemuseum ska placeras i staden.

– Malmö ska vara en öppen och inkluderande stad. Alla Malmöbor ska känna sig trygga i att kunna utöva sin kulturella identitet. Samarbetet med församlingen är också viktigt inför att Malmö 2020 ska stå värd för den internationella konferensen för hågkomst om Förintelsen. Tillsammans arbetar vi dessutom för att det planerade museet om Förintelsens överlevare ska hamna i Malmö, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett uttalande.

– Malmö har en judisk historia, och kosta vad det kosta vill, vi ska säkerställa att vår stad även ska ha en judisk framtid, tillägger vice ordförande Roko Kursar (L).

Samtidigt meddelar kommunen att man öronmärker 1,6 miljoner kronor till den judisk-muslimska föreningen Amanah, som anses skapa ökad förståelse mellan Malmöbor. Kommunstyrelsens arbetsutskott ger föreningen 400.000 kronor i årligt stöd till och med år 2022.

– Det som förenar oss som Malmöbor är mycket större än vad som skiljer oss åt. Judar och muslimer är en självklar del av vår stad och tillsammans utgör de även en självklar del av Malmös framtid. Det gläder mig därför att vi kan stötta Amanahs viktiga och föredömliga arbete. Dialog skapar förståelse och tillit, och bygger en starkare grund för framtidens och mångfaldens Malmö att stå på, säger Kursar.


Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0