– Det är en helt förfärlig statistisk och att det bakom den här statistiken finns så väldigt många människor som upplever att de inte får samma chanser som andra och att de utstår hot i deras vardag, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till P4 Malmöhus.
Hatalgoritm
I ett pilotprojekt som gjorts tillsammans med organisationen Nordic Safe Cities har man genom en "hatalgoritm" identifierat när det så kallade näthatet sker och vem det riktar sig mot.
Analyserna har gjorts i öppna grupper, sidor och trådar på Flashback och Facebook med en koppling till Malmö. Totalt handlar det om 700 grupper och sidor på Facebook och 406 trådar på Flashback.
– Analyserna visar hat mot minoriteter – och en överväldigande majoritet av hatkommentarerna är islamofobiska. Det känner vi igen från det hat vi under lång tid märkt på Malmö stads konton i sociala medier, säger Malin Martelius, trygghetssamordnare på stadskontoret och den som lett arbetet med pilotprojektet.
Analyserna visar att "näthatet" ofta dyker upp när malmöiter på nätet diskuterar otrygghet samt uppmärksammade våldsamma och kriminella handlingar.
– Det väcker starka känslor och det är i dom här diskussionerna som hatet blir tydligt. Men vi ser också att det verkar ha en påverkan när människor tar ställning mot hat, säger Malin Martelius.
Malmö stad ska nu vidta följande åtgärder:
Ett digitalt "trygghetsteam" bildas tillsammans med polisen. "Tanken är att teamet ska förebygga, motverka och hantera polarisering i den digitala debatten, både långsiktigt och i krissituationer."
"Civilsamhället" ska "stärkas" så att de "kan bidra till att skapa trygghet online, ett mer nyanserat debattklimat och trygg lokal demokrati på nätet".
"Det tredje spåret handlar om våra politiker som vi hoppas ska kunna gå i bräschen, vända hatet ryggen och bidra till ett respektfullt digitalt demokratiskt samtal", skriver Malmö stad.