Grävreportern Lisa Röstlund hoppade nyligen av Dagens Nyheter och började arbeta för Aftonbladet.
En annan långvarig DN-reporter, Alexandra Urisman Otto, har valt att gå till Magda Gads nya tidning Gad efter att ha riktat hård kritik mot de etablerade mediernas bevakning av Gaza.
Magda Gad jobbade själv tidigare på Expressen, som likt DN ägs av familjen Bonnier, men startar nu den nya alternativmedian med hänvisning till att de etablerade medierna lägger locket på om Israel.
I "Medierna i P1" berättar även Lisa Röstlund varför hon bytte arbetsplats.
– Anledningen till att jag slutade på DN var att det har varit svårt att göra journalistik om Gaza, säger hon.
Hon upplever att hon och andra blev systematiskt motarbetade av den Bonnierägda vänstertidningen i sina försök att göra "relevant journalistik".
"Medierna" har pratat med andra DN-medarbetare som vittnar om ett liknande "motstånd" från tidningsledningen när det gäller att granska det Israel gör i Gaza.
– Det har alltid varit motigt. Det är en helt annat process att publicera de här texterna jämfört med andra texter, säger en anonym medarbetare.
Anna Åberg, redaktionschef på Dagens Nyheter, nekar dock till att det skulle finnas något sådant motstånd.
– Jag känner inte igen bilden av att det skulle finnas ett motstånd mot att göra granskande journalistik om Gaza, säger hon.
DN-journalisterna som Medierna pratat med uppger också att tidningen märkligt nog inte avsett extra resurser för att bevaka kriget i Gaza, som man brukar göra med andra stora internationella konflikter.
Lisa Röstlund nämner också ett konkret exempel. Hon ville granska svenska Försvarsmaktens miljardavtal med det israeliska försvarsmaterielföretaget Elbit Systems, som slöts i slutet av oktober 2023. Hon lyfte idén redan i december det året men fick inget gehör för den på DN.
– Jag fick bara undvikande svar från cheferna, säger hon.
Våren 2024 kom Elbit Systems åter på tal efter att hjälparbetare dödats av drönare som förmodligen kom från företaget. Men när Lisa Röstlund åter tog upp idén om att granska Sveriges kopplingar till det hela blev det kalla handen.
– När jag ifrågasatte varför vi inte skrev och inte gjorde det fick jag som svar, av en nyhetschef: "Israel har enligt folkrätten rätt att försvara sig". Att stoppa en granskning på den nivån med det svaret – jag har aldrig varit med om det tidigare.
Hon valde att lämna DN förra året efter att ha fått höra att hon var "för engagerad" för att skriva om Elbit Systems och börjat bekymra sig över självcensur.
– Sammantaget upplevde jag det som väldigt skevt och ett stort svek mot läsarna, säger Lisa Röstlund till Medierna.
Enligt fackklubben på DN har olika medarbetare hört av sig till dem om att de inte tillåts rapportera vissa saker som har med Israel att göra.
– Jag som ordförande på fackklubben kan tycka att det är ett problem att det finns medarbetare som upplever att det är på det här sättet, säger ordföranden till Medierna.