Personal ansåg dock annorlunda.

" />

Personal ansåg dock annorlunda.

" />

Personal ansåg dock annorlunda.

" />

Man fick inte gå på damtoalett – DO-anmäler

Publicerad 13 februari 2013 kl 15.16

Inrikes.En man som ville gå på damernas på en offentlig betaltoalett på T-centralen nekades av personal och hänvisades istället till herrarnas. Mannen säger sig ha "könsöverskridande identitet" och har anmält händelsen till Diskriminerings­ombudsmannen (DO), rapporterar Aftonbladet/Mitti.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i november 2011 som mannen skulle besöka damernas på den bemannade offentliga toaletten på T-centralen. Det gick dock inte personalen med på, som höll för dörren till toalettbåset och istället hänvisade honom till herrarnas.

Mannen ifråga säger sig ha "könsöverskridande identitet" och även efter att han förklarade det vägrade personalen släppa in honom. Han kände sig kränkt och både ringde polisen och tog kontakt med Diskrimineringsbyrån som ger juridiskt stöd i diskrimineringsfrågor.

Diskrimineringsbyrån bad mannen besöka toaletterna igen men den här gången med dold mikrofon – även den gången blev det stopp. När mannen vägrade lämna damernas tillkallades vakter. Även därvarande kvinnor uppmanade honom att lämna.

Är som apartheid
"Det är nästan som en modern version av apartheidens toaletter, som delade upp vita och svarta", skriver anmälaren i ett mejl till Aftonbladet. Han menar att i hans drömvärld skulle han inte behöva tänka på att han är man.

Lina Gidlund, verksamhetschef på Diskrimineringsbyrån, tycker att behandlingen av mannen är upprörande och solklar diskriminering av mannen som kund.

– Detta är ett av många exempel på hur människor som inte passar in i dagens könsnormer ifrågasätts och begränsas i det offentliga rummet. Det är inte acceptabelt, säger Lina Gidlund, verksamhetschef på Diskrimineringsbyrån till Aftonbladet.

"Rena sitsen Sverige" är det företag som har hand om toaletterna. Johnny Rezkalla som driver företaget säger att de andra kunderna blev upprörda över mannens närvaro.

– I det här fallet ska det ha handlat om en person i kjol och skägg. Kvinnorna på toaletten blev väldigt upprörda, menade att det var en man som inte borde vara där, säger Rezkalla till Mitti.

Han poängterar dock att enligt företagets officiella riktlinjer är män välkomna på damernas så länge de har kvinnokläder.

Händelsen har DO-anmälts.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Här vägrar Morgan Johansson debattera invandringen med M

M och S satt vid samma bord i SVT-studion. "Ni har bett om att inte få debattera den här frågan med Moderaterna..."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus