Man hittad efter två månader i insnöad bil

Publicerad 19 februari 2012 kl 01.00

Inrikes.En 44-årig man körde fast med sin bil den 19 december mitt ute i ödemarken utanför Umeå och blev kvar i bilen i över två månader. Men detta utgjorde dock inga större problem för mannen som nöjde sig med att leva på snö tills dess att han igår upptäcktes av några skoterförare.

Gilla artikeln på Facebook

Vid 13-tiden på fredagen larmade skoteråkarna polisen om en översnöad bil 1,5 kilometer in på en oplogad skogsväg en mil norr om Umeå. I bilen fanns en man som hade överlevt instängd i den översnöade bilen i över två månader - genom att äta snö.

- Helt osannolikt att han lever, dels med tanke på att han inte haft någon mat, men också med tanke på att det ju varit rejält kallt under en period efter jul, säger en person som ingick i räddningsstyrkan, till Västerbottenskuriren.

Nu vårdas mannen, som är rejält avmagrad, på universitetssjukhuset i Umeå.

– En människa klarar sig utan mat i några månader. Men utan vatten bara i några dagar, säger Stefan Branth, överläkare på medicinkliniken vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala, till VK.se.

Enligt läkaren har mannen förmodligen gått i "dvala".

– Ungefär som en björn som ligger i ide. Människan har vissa av dessa förmågor, säger Branth vidare till VK.se och förklarar att mannen förmodligen haft en kroppstemperatur runt 31 grader, som kroppen ställt om sig till för att överleva.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Paul: Neokonservativa som hetsar för krig

Uppmanar Trump att hålla fast vid sina principer. "De neokonservativa omkring honom dreglar efter konflikt."0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

David Gilmours samling under klubban i New York. Pink Floyds sångare och gitarrist säljer sina instrument i århundradets gitarrauktion.0 

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0