Birro och etablissemanget

Marcus Birro åt lunch med SD – får sparken igen

Publicerad 29 januari 2015 kl 19.07

Inrikes. Efter att ha kritiserat islam på Twitter fick den kristne författaren Marcus Birro gå från Expressen och blev dessutom av med sitt bokkontrakt. Nu sparkas han återigen, denna gång från fotbollssajten Solo Calcio – eftersom han ätit lunch med två partitoppar från Sverigedemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare under torsdagen lyckades Expressen – som nyligen sparkade Birro som krönikör och därefter av allt att döma har förföljt honom – ta bilder på sin tidigare medarbetare när han hade vad kvällstidningen kallar ett "hemligt möte" med SD-topparna Mattias Karlsson och Linus Bylund på en restaurang i Gamla stan i Stockholm.

Birro var inte särskilt intresserad av att berätta för Expressens journalist vad trion hade pratat om under lunchen.

– Jag vill inte prata med er. Aldrig i livet. Hälsa Thomas Mattsson, sade han.

Nu väljer fotbollssajten Solo Calcio, som gav Marcus Birro jobb som skribent för mindre än en vecka sedan, att omedelbart avbryta anställningen – timmar efter Expressens "avslöjande" om lunchen.

"Med anledning av de senaste uppgifterna kring vår bloggare Marcus Birro, har vi på Solo Calcio beslutat oss för att omedelbart bryta vårt samarbete", meddelar sajten enligt Dagens Media.

Att man väljer att sparka Birro har att göra med att Solo Calcio är en politiskt obunden sajt där alla är välkomna:

"Solo Calcio är en politiskt och religiöst obunden webbsajt, där alla är välkomna och vi kan inte ställa oss bakom de senaste händelserna som kopplar ihop oss med saker vi kraftigt tar avstånd emot."

Marcus Birro kommenterar avskedet på Facebook.

"Ärligt talat. Jag har fått sparken från Solo Calcio för att jag ätit lunch i Gamla Stan idag. Som tur är hann jag aldrig få en enda krona i lön av dem", skriver han och fortsätter:

"Jag skriver om italiensk fotboll på en sida som kickar ut mig för att jag ätit mat ihop med representanter för ett av riskdagens största folkvalda politiska partier. Jag är den skyldige. Kan någon förklara mitt brott?".

Det var i slutet av förra året som Marcus Birro skrev ett Twitterinlägg där han slog fast att den "större delen av världens religiösa terrorism" har islam som gemensam nämnare. Efter utspelet överöstes Birro med dödshot, och fick snart sparken som krönikör på Expressen. Dessutom valde bokförlaget Pintxo Förlag att stoppa utgivningen av Birros ungdomsböcker.

Uppdatering: På sociala medier riktades under torsdagskvällen massiv kritik mot Solo Calcios agerande. På Twitter valde sajten att helt enkelt blockera en stor mängd användare som ifrågasatte beslutet att sparka Marcus Birro. Bland annat blockerades Fria Tiders Twitterkonto efter att vi "retweetat" ett av Solo Calcios inlägg.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.