De tre dömda.

Max-gänget överöste flickan med sparkar i huvudet

Publicerad 20 april 2021 kl 14.37

Inrikes. Två 17-åriga flickor och en 18-årig man har dömts till ungdomstjänst respektive ungdomsvård för en grov misshandel i centrala Uppsala. Offret är en jämnårig svensk flicka och två av förövarna är syrier.

Gilla artikeln på Facebook

En natt i augusti förra året blev en flicka i tonåren neddragen på marken och överöst med sparkar och slag mot huvudet av flera personer på Stora torget i centrala Uppsala.

Misshandeln hade föregåtts av en konflikt inne på hamburgerrestaurangen Max.

De tre dömda kommer undan med ungdomstjänst respektive ungdomsvård eftersom de uppgavs vara under 18 vid tillfället för brottet.

Ytterligare en syrisk man, en 20-åring, åtalades för misshandeln men friades i brist på bevis.

– Polisen var snabbt på plats och la grunden för en framgångrik utredning, säger utredaren Joel Sjödelius idag på polisens hemsida.

Poliserna på plats tog in uppgifter, identifierade misstänkta och vittnen samt tog hand om målsägaden och körde henne till sjukhuset. När utredarna i ungdomsgruppen i lokalpolisområde Uppsala/Knivsta fortsatte att arbeta i ärendet lades fokus på att förhöra vittnen och hämta in bevismaterial.

En övervakningsfilm från en närliggande lokal var också en viktig pusselbit för att identifiera de inblandade personerna, trots att själva misshandeln inte fångades på filmen. Ett larmsamtal som ringdes in i direkt anslutning till händelsen styrkte händelseförloppet.

– Det avgörande för att utredningen blev framgångsrik var att målsägande och vittnen vågade berätta öppet om händelsen och samarbeta med polisen, säger Joel Sjödelius.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.