Medicinsk cannabis godkänns i Sverige.

Medicinsk cannabis blir lagligt i Sverige

Publicerad 12 februari 2017 kl 09.51

Inrikes. För första gången i Sverige kommer patienter kunna få cannabis utskrivet på recept. Det står klart efter ett beslut från Läkemedelsverket.

Gilla artikeln på Facebook

Andreas Thörn, som drabbats av en ryggmärgsskada, är en av två patienter som fått godkänt från Läkemedelsverket att använda cannabis som medicin.

– Det känns nästan overkligt. Vi har kämpat med det här dagligen i ett och ett halvt år och äntligen får jag en möjlighet att slappna av och bli av med smärtan och komma tillbaka till vardagen, säger Andreas Thörn till SVT.

Thörns fall fick stor uppmärksamhet sedan han åtalades för att ha odlat och brukat cannabis för att dämpa sin nervsmärta. Han friades först i tingsrätten, men fälldes senare av Svea Hovrätt, som menade att han inte varit i nöd och att han därmed begått ett brott då han odlat och använt cannabis.

Läkaren Claes Hultling har varit pådrivande i frågan att få ge cannabis till patienter med svår nervsmärta. Han är positiv efter beslutet från Läkemedelsverket.

– Det kommer inte förändra världen men det kommer att förändra världen för ett fåtal personer, säger han.

Claes Hultling menar att risken med att missbruka cannabis som läkemedel är försumbar och att risken att överdosera Alvedon är större.

I Finland har samma möjlighet funnits för patienter sedan 2006 och i höstas sa Norges läkemedelsverk ja till cannabis.

Beslutet innebär dock inte att patienterna komma kunna röka cannabis som skrivs ut, utan medicinen måste användas oralt.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0