New Hampshire, med en vit befolkning på 94 procent, har mottot "Live free or die" (lev fritt eller dö). Nu frågar sig New York Times hur man snabbt kan skapa så kallad mångfald i delstaten.

Medieoro i USA när vissa delstater ännu är vita

Publicerad 29 juli 2018 kl 13.28

Media. Vita människor i USA håller i rasande takt på att bli minoritet i sitt eget land. Men nu slår New York Times larm om att det fortfarande finns delstater som New Hampshire med en överväldigande vit majoritetsbefolkning.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan USA:s grundades och fram till för bara några årtionden sedan har ättlingar till européer varit i överväldigande majoritet i USA.

Men efter många år av intensivt påtryckningsarbete från lobbygrupper och stora mediebolag röstade de amerikanska politikerna år 1965 igenom den så kallade Hart–Celler-lagstiftningen, som öppnade upp för massiv invandring från tredje världen.

Enligt prognoser väntas vita människor bli en minoritet i hela USA på 2040-talet. Men på vissa håll i landet går folkutbytet bekymrande långsamt.

New York Times tar i en artikel upp att New Hampshire fortfarande har en befolkning som till 94 procent består av vita människor. "Hur diversifierar man en hel delstat?" frågar sig den vänsterliberala tidningen.

I artikeln intervjuas en kvinnlig "kulturtränare" från Colombia som har flyttat till New Hampshire och klagar på att hon inte har någon att prata spanska med. New York Times konstaterar att även andra delstater i New England dras med samma problem.

"New Hampshire, likt grannstaterna Vermont och Maine, är nästan helt vita. Detta har inneburit en rad problem för nyanlända, som blir isolerade och ensamma", skriver tidningen.

Den stora andelen vita människor "har också inneburit problem för arbetsgivare i dessa stater", enligt New York Times, som slår fast att homogeniteten "kan vara ett hinder för att rekrytera och behålla anställda med andra etniciteter och kulturella bakgrunder".

"New Hampshires grannar, Vermont och Maine, är 95 procent vita, vilket gör norra New England till den vitaste regionen i ett land där vita invånare enligt folkräkningen utgör drygt 60 procent av befolkningen", skriver New York Times.

På Twitter får New York Times kritik för artikeln.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Paul: Neokonservativa som hetsar för krig

Uppmanar Trump att hålla fast vid sina principer. "De neokonservativa omkring honom dreglar efter konflikt."0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.