Mellanöstern-mamma dumpade utvecklingsstörd son i Sverige – och åkte hem

Publicerad 12 april 2021 kl 18.38

Inrikes. En kvinna kom till Sverige och lämnade kvar sin gravt autistiske son innan hon återvände till hemlandet. Han kan inte utvisas – och hittills har det kostat över 11 miljoner kronor att ta hand om honom.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen kom till Sverige från Iran för fem år sedan när han var 16 år, skriver SVT Nyheter Västernorrland.

Hans mamma övergav honom och återvände till hemlandet 2017. Den nu 21-årige mannen har sedan dess vårdats på ett boende i Hamsta utanför Timrå.

Han har hela boendet för sig själv och får dygnet runt-vård av fyra vårdare. Den gravt autistiske mannen kan inte prata och "kan i vissa situationer bli aggressiv och utåtagerande", enligt SVT.

På grund av sina svårigheter kan han inte heller utvisas, och några resehandlingar för att återvända till Iran har han inte. De har nämligen försvunnit.

– Vi har fått besked från ambassaden att hans föräldrar måste skriva på för att de ska kunna utfärda ett nytt pass men de är borta. Vi och iranska myndigheter har sökt efter dem men de går inte att få tag på, säger 21-åringens gode man till SVT.

Ett utvisningsbeslut, som alltså inte kan verkställas, fattades i höstas. Migrationsverket hade fram tills dess betalat ut 10,5 miljoner kronor till bolaget som ansvarade föratt vårda mannen.

Eftersom myndigheten inte längre anser sig ha ansvar för 21-åringen, som över huvud taget inte har något begrepp om vad som pågår, fick kommunen rycka in. Hittills har kommunen betalat ytterligare en miljon kronor för att ta hand om mannen. Någon lösning på situationen finns inte i sikte, konstaterar SVT.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åkesson: Vi ska bli hårdare än Danmark

Lovar tuffare tag mot invandring än grannlandet. "Vi behöver en ännu striktare politik eftersom vi har mycket större problem."0 

Ekonominyheter

Teskedsorden mörkar sin egen konkurs

Ingen information på hemsidan.. Interna kritiken: "En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.