Kerstin Brunnberg sitter fortfarande på dubbla stolar.

" />

Kerstin Brunnberg sitter fortfarande på dubbla stolar.

" />

Kerstin Brunnberg sitter fortfarande på dubbla stolar.

" />
Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg fortsätter att ge skattepengar till Expo – som hon själv sitter i styrelsen för och stöder privat. (Foto: Bengt Oberger/CC-BY-SA)

Mer skattepengar till vänsterextrema Expo

Publicerad 17 december 2013 kl 12.23

Inrikes.Kulturrådet har även i år beslutat att den vänsterextrema tidskriften Expo ska få "kulturtidskriftsstöd". Den här gången höjs summan till 425 000 kronor. Ordförande i Kulturrådets styrelse är Kerstin Brunnberg, 71, som samtidigt är styrelseledamot i Expo.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tiders avslöjande om Kerstin Brunnbergs dubbla stolar väckte för ett år sedan viss uppmärksamhet.

Hon medgav då att det kunde vara problematiskt att hon som ordförande i Kulturrådet gav pengar till tidskrifter hon själv satt i styrelsen för.

– Jag förstår att det ser ut som en jävssituation, jag ska fundera väldigt noga över detta, sa Brunnberg till när TT ringde upp.

Men 71-åringen har tydligen kommit fram till att de kombinerade posterna inte innebär något problem. Hon sitter fortfarande i styrelsen till Expo, tillsammans med bland annat Mona Sahlin.

Kulturrådets stöd ska enligt lagen ges till kulturtidskrifter som "vänder sig till en allmän publik med kulturdebatt i vid mening eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom kultur och konstarter".

Exakt hur Expo, som främst ägnar sig åt att åsiktsregistrera meningsmotståndare på högerkanten, uppfyller det kriteriet framgår inte av Kulturrådets beslut.

– Gränsen mellan kultur- och samhällsfrågor är svår att dra. Expo skriver om kultur i vid mening, om demokrati och alla människors lika värde, löd den motivering som Brunnberg gav till TT för ett år sedan.

Expo, som har haft ett flertal våldsbrottsdömda extremister som medarbetare, har redan tidigare mottagit åtskilliga miljoner i statliga bidrag. Bland annat via allmänna arvsfonden, som förvaltar kapitalet efter döda svenskar utan arvingar. Den största finansiären är idag Postkodlotteriet.

Förutom att vara styrelseledamot i Expo stöder Kulturrådets styrelseordförande Kerstin Brunnberg även privat den vänsterextrema stiftelsen.

”Expo har kunskapen – vi ska ha civlilkuraget. Expos sanningar och saklighet ger oss möjligheten att övertyga. Den som är emot rasismen stöder därför Expo”, säger Brunnberg om sitt finansiella stöd på sajten exposupporter.se.

Listan över alla kulturtidskrifter som beviljats produktionsstöd för 2014 finns här.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Pedofilskandal i Pride – chef groomade 14-åring

SvD låtsades vara pojke. Ett några minuter "väller" det in sexinviter.0 

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0