Merkel: För att bevara friheten måste vi slopa yttrandefriheten

Publicerad 30 november 2019 kl 16.22

Utrikes. Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar att yttrandefriheten behöver begränsas. Detta för att bevara "friheten" i landet, förklarar hon.

Gilla artikeln på Facebook

Det var inför det tyska parlamentet som landets förbundskansler Angela Merkel gick till en ilsken, känslomässig attack mot personer som "hatar" och uttrycker åsikter som "kränker" andra människor.

Merkel var tydligt upprörd och viftade hysteriskt med händerna, vilket gör att användare på sociala medier jämför henne med den nazityske diktatorn Adolf Hitler.

Dessutom menar hon att yttrandefriheten ska ha tydliga gränser mot vissa åsikter.

– Till alla de som hävdar att de inte längre kan uttrycka sin åsikt, säger jag: Om du uttrycker en markant åsikt måste du kunna leva med det faktum att du kommer motsägas. Att uttrycka en åsikt kommer inte utan kostnad, sade hon och fortsatte:

– Men yttrandefriheten har sina gränser. Dessa gränser börjar där hat sprids. Dessa börjar där andra människors värdighet kränks. Detta parlament måste bekämpa extrema uttryck, annars kommer vårt samhälle inte längre vara det fria samhället som det varit.

I sociala medier har det uppstått en diskussion om vad Merkel verkligen menar. Vissa anser att hon inte alls vill inskränka yttrandefriheten, utan bara att vissa åsikter inte ska stå oemotsagda. Andra menar att hon är tämligen tydlig:

"Det hon säger är ganska ordagrant att 'Yttrandefriheten tar slut där andra hetsar och hatar och där andra blir kränkta.' Det vill säga att hon säger helt klart att 'yttrandefriheten upphör där andra blir kränkta av det någon säger'", skriver en person.

"Hon säger ju faktiskt även att yttrandefriheten slutar vid någon annans värdighet. Det är ju ganska luddigt men kan ju tolkas som att förolämpningar inte skall tillåtas", menar en annan.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0