Merkel: För att bevara friheten måste vi slopa yttrandefriheten

Publicerad 30 november 2019 kl 16.22

Utrikes. Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar att yttrandefriheten behöver begränsas. Detta för att bevara "friheten" i landet, förklarar hon.

Gilla artikeln på Facebook

Det var inför det tyska parlamentet som landets förbundskansler Angela Merkel gick till en ilsken, känslomässig attack mot personer som "hatar" och uttrycker åsikter som "kränker" andra människor.

Merkel var tydligt upprörd och viftade hysteriskt med händerna, vilket gör att användare på sociala medier jämför henne med den nazityske diktatorn Adolf Hitler.

Dessutom menar hon att yttrandefriheten ska ha tydliga gränser mot vissa åsikter.

– Till alla de som hävdar att de inte längre kan uttrycka sin åsikt, säger jag: Om du uttrycker en markant åsikt måste du kunna leva med det faktum att du kommer motsägas. Att uttrycka en åsikt kommer inte utan kostnad, sade hon och fortsatte:

– Men yttrandefriheten har sina gränser. Dessa gränser börjar där hat sprids. Dessa börjar där andra människors värdighet kränks. Detta parlament måste bekämpa extrema uttryck, annars kommer vårt samhälle inte längre vara det fria samhället som det varit.

I sociala medier har det uppstått en diskussion om vad Merkel verkligen menar. Vissa anser att hon inte alls vill inskränka yttrandefriheten, utan bara att vissa åsikter inte ska stå oemotsagda. Andra menar att hon är tämligen tydlig:

"Det hon säger är ganska ordagrant att 'Yttrandefriheten tar slut där andra hetsar och hatar och där andra blir kränkta.' Det vill säga att hon säger helt klart att 'yttrandefriheten upphör där andra blir kränkta av det någon säger'", skriver en person.

"Hon säger ju faktiskt även att yttrandefriheten slutar vid någon annans värdighet. Det är ju ganska luddigt men kan ju tolkas som att förolämpningar inte skall tillåtas", menar en annan.


Knivattacken mot Boråspolisen

Poliser omringades av jättelik invandrarmobb i Borås. Fick halverat straff på grund av låg ålder – trots att han ljög om att han är ett flyktingbarn.0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Vetenskap

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0