Petra Tungården blev rånad på Östermalm.

Metroredaktören Petra, 32, knivrånades på Östermalm: "Gärningsmannen hade inte utländskt påbrå"

Publicerad 7 september 2020 kl 14.04

Inrikes. Bloggerskan och stylisten Petra Tungården, tidigare moderedaktör på numera nedlagda vänstertidningen Metro, blev i helgen rånad i centrala Stockholm. Det berättar hon på sin blogg.

Gilla artikeln på Facebook

Det är vid halv åtta-tiden i lördagskväll som 32-åriga Petra Tungården och väninnan Linn Eklund attackeras vid korsningen mellan Artillerigatan och Riddargatan på Östermalm i centrala Stockholm. Två rånare kommer åkandes på en svart moped som stannar till vid de båda kvinnorna.

"En kille hoppar på mig bakifrån och jag trodde det var en kompis som skulle skrämma mig bara. Helt plötsligt ser jag att han har en stor kökskniv som han riktar mot mig och skriker något inifrån hans hjälm", berättar Petra på sin blogg och fortsätter:

"Linn blir bortputtad av hans kompis som kommer med en motorcykel. Jag blir så rädd att han ska sticka mig med kniven så jag backar hastigt bakåt och faller rakt ut i vägen ner i asfalten, alla mina saker flyger till höger och vänster."

– Ge mig din klocka för fan! skriker rånaren.

Släpps direkt
Petra tar av sig klockan och slänger iväg den. Rånaren tar klockan och är på väg att försvinna från brottsplatsen tillsammans med sin kumpan när rådiga vittnen ingriper. En bilist blockerar rånarnas flyktväg med sin bil medan andra män lyckas slita av rånaren från mopeden och håller fast honom tills polisen kommer. Föraren av mopeden lyckas emellertid fly från platsen.

En polisbuss anländer och tar med sig den misstänkte rånaren. Men polisens presstalesman Carina Skagerlind berättar för Fria Tider att knivrånaren snabbt släpptes på fri fot igen.

– Det var en person som greps. Den personen var väldigt ung, i 15-årsåldern och släpptes då, då håller vi inte kvar den, säger hon.

– Om en person är så pass ung som det här är frågan om så vet vi ju ändå vem den misstänkte är och kan jobba vidare efter att ha identifierat vederbörande.

Är ni inte rädda att han ger sig på fler?

– Nu är det inte riktigt så det fungerar. Det är inte vi som bestämmer. Om vi fick bestämma så tror jag att de flesta skulle sitta kvar. Men där har vi ett regelverk om gärningsmannen är ung, beroende på vad det är för brott, om vi får behålla den hos oss.

Carina Skagerlind vill inte säga något mer om den misstänke än att han är i 15-årsåldern. Hon vill inte berätta om han är hemmahörande i Stockholm eller om han är känd av Stockholmspolisen för tidigare brottslighet.

"Inte utländsk"
Polisen har inte lyckats få tag på rånarens kumpan eller den moped de färdades på. Skagerlind vill inte ge någon generell varning till folk som bor och vistas på Östermalm, men säger att det ändå är bra om folk är medvetna om att personrån av den här typen förekommer.

– Det är bra att folk känner till att det här händer och att det här händer i deras närområde, säger hon.

Efter att Petra Tungården bloggat om knivrånet har det blossat upp en debatt om vilka rånarna är och deras ursprung. Många misstänker att rånarna har invandrarbakgrund, något den 32-åriga modeprofilen bestämt förnekar.

"Gärningsmannen hade inte utländskt påbrå. Och det är allt jag tänker säga om saken då det är en pågående utredning", skriver hon. Hon påpekar också att "alla typer av rasistiska kommentarer kommer att raderas."


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0