"Miggor" åtalas för grova mutbrott

Publicerad 8 november 2014 kl 08.42

Inrikes. Två handläggare på Migrationsverket i Malmö, båda med härkomst från tredje världen, åtalas nu för att ha tagit betalt för att utfärda uppehållsrätter i Sverige till invandrare. Ytterligare en man ska ha bistått brotten med att ordna falska pass och id-handlingar.

Gilla artikeln på Facebook

Under 2008 ska männen enligt åklagaren ha tagit emot mutor på totalt cirka en halv miljon kronor för att ge uppehållsrätter till flera personer på felaktiga grunder.

Brotten ska ha skett i samarbete med människosmugglare och andra kriminella, rapporterar Kvällsposten.

Enligt åtalet har en av huvudmännen, en 52-åring, delat ut falska bulgariska pass till utomeuropeiska invandrare som sedan har kunnat ansöka om uppehållsrätt i Sverige. I utbyte mot tjänsterna ska han ha tagit mellan 50.000 kronor och 140.000 i betalning.

Härvan förväntas växa ytterligare.

– Det här är kärnan av en omfattande utredning människosmugglare där man mot ersättning har utnyttjat utsatta flyktingars behov av att få tillgång till skydd i Sverige, säger Robert Engstedt, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT Sydnytt.

En av de åtalade, en 59-åring, dömdes så sent som för två år sedan för medhjälp till urkundsförfalskning efter att förmått en anställd vid Migrationsverket i Malmö att utfärda ett falskt uppehållstillstånd till en invandrare, enligt Kvällsposten.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus