Sveriges "flyktingkvot" är den största sedan 1990-talet. Bara under 2018 ska 5.000 personer överföras till Sverige.
"Arbetet går som planerat, hittills har cirka 4.000 kvotflyktingar kommit till Sverige", meddelar Migrationsverket på sin hemsida idag.
Kvoten väntas vara fylld om någon månad.
Sverige är numera världens tredje största mottagarland av kvotflyktingar. Detta då kvoten de senaste två åren har utökats från 1.900 personer till 5.000 årligen.
– Tack vare insatsen i slutet av 2017 kunde vi överföra många kvotflyktingar i början av året, och därefter har arbetet flutit på bra. Vi tror att vi kan fylla kvoten redan i november, säger Oskar Ekblad, chef för Migrationsverkets så kallade "vidarebosättning", vilket massinvandringen av kvotflyktingar officiellt kallas.
Hittills i år har Migrationsverket genomfört nio resor till bland annat Niger, Egypten och Turkiet. Ytterligare tre är planerade innan året är slut. Efter en så kallad uttagningsinsats i Niger i början av sommaren kommer ytterligare en sådan delegationsresa göras senare i höst.
"I Niger tas kvotflyktingar ut som UNHCR har evakuerat dit från Libyen, på grund av den humanitära situationen och säkerhetsläget i landet. En snabb överföring av dessa kvotflyktingar till Sverige blir viktig för att säkerställa att UNHCR kan fortsätta evakuera flyktingar som sedan tas emot i Europa", skriver myndigheten på sin sajt.
– Säkerhetsläget förändras snabbt i Libyen just nu, och därför fick vi skjuta upp resan till Niger några veckor. Nu kommer vi att åka dit under hösten för att ta ut kvotflyktingar som annars kanske skulle utsatt sig för livsfara på Medelhavet, förklarar Oskar Ekblad.
Den svenska så kallade bosättningslagen, som trädde i kraft i början av 2016 och som tvingar alla Sveriges kommuner ta emot nyanlända invandrare, är avgörande för hela kvotflyktingsystemet.
– Samarbetet med kommunerna är helt avgörande för vidarebosättningsarbetet. Utan deras mottagande skulle vi inte kunna erbjuda de här människorna en nystart i Sverige, enligt Ekblad.
Så här beskrivs flyktingkvoten 2018 i ett av Migrationsverkets dokument:
"Migrationsverket eller svensk ambassad utfärdar utresetillstånd eller provisoriskt främlingspass och International Organization for Migration (IOM) arrangerar kvotflyktingens resa. En svensk kommun tar emot på flygplatsen. I kommunen finns en bostad för flyktingen och nu startar integrationsarbetet."