Två lagförslag har antagits i parlamentets andra kammare.
Ett av dem inför ett tvådelat asylsystem som skiljer mellan personer som flyr förföljelse – exempelvis på grund av etnicitet, religion eller sexuell läggning – och de som flyr krig eller naturkatastrofer.
Det andra lagförslaget innebär bland annat att permanent uppehållstillstånd avskaffas för asylsökare, som i stället måste ansöka om förlängt uppehåll vart tredje år.
Vidare införs krav på att asylinvandrare som vill återförenas med sin familj måste ha bott i Nederländerna i minst två år samt ha både bostad och inkomst. Vuxna barn till asylsökare ska inte längre ha rätt att återförenas alls.
Hjälp till illegala migranter blir enligt lagförslaget straffbart. Det kan enligt Junge Freiheit komma att rikta myndigheternas fokus mot aktivistorganisationer och NGO:er som hjälper illegala invandrare.
Wilders tvingade fram koalitionskollapsen i juni då tidigare allierade vägrade gå med på asylskärpningar.
– Vi har för mycket invandring, för mycket islam, för lite respekt för vår kultur och för våra medborgare. Folk är rädda för att bli minoritet i sitt eget land, konstaterade han.
Nu lyckades han ändå driva igenom sin politik med stöd av just dessa före detta koalitionspartner.
Enligt Die Welt är det dock osäkert om lagpaketet får grönt ljus även i första kammaren – motsvarande den tyska förbundsrådet – där omröstning väntas i höst. Då hålls även nyval till parlamentet.
År 2024 tog Nederländerna emot omkring 32.000 asylsökande samt ytterligare 10.000 anhöriga. Under de tre första månaderna av 2025 halverades dock siffrorna, enligt Die Welt.