Asylkaoset

Migrationsverket: Läget vid EU:s gräns bakom minskningen

Publicerad 30 november 2015 kl 16.38

Inrikes. Antalet asylsökare som tar sig till Sverige har minskat de senaste veckorna, även om invandringen ligger kvar på historiskt höga nivåer. Men orsaken är inte den svenska regeringens nya åtgärder utan att färre lyckas ta sig in i EU, enligt Migrationsverket.

Gilla artikeln på Facebook

Under hösten har rekordmånga invandrare från tredje världen sökt asyl i Sverige. Men de senaste tre veckorna har antalet minskat och de senaste sju dagarna registrerades "bara" cirka 6.100 asylsökare.

– Vi bedömer det som sannolikt att antalet kommer att fortsätta sjunka den närmaste tiden, jämfört med höstens höga siffror, säger Anders Westerlund, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

Det är många faktorer som påverkar antalet asylsökare, men Westerlund bedömer att huvudorsaken till nedgången i Sverige är att färre tar sig till EU, dels till följd av sämre väder på Medelhavet och dels till följd av hårdare gränskontroller på Balkan.

– Antalet som tar sig med båt till de grekiska öarna har minskat drastiskt de senaste veckorna.

Huruvida regeringens beslut om gränskontroller och de senaste förslagen om skärpt asylpolitik också har påverkat inflödet är oklart.

– Det är svårt att bedöma vilken eventuell effekt gränskontrollerna haft på antalet asylsökande. De har däremot sannolikt haft påverkan på Sverige som transitland, eftersom det nu blivit svårare att passera Sverige.

– När det gäller regeringens förslag är det för tidigt att säga något om detta. Det beror också på hur andra EU-länder agerar.

Anders Westerlund framhåller att det är svårt att bedöma hur länge nedgången varar, men att det historiskt sett brukar komma färre asylsökande under vintern.

En faktor som kan påverka antalet som söker asyl i Sverige på längre sikt är EU:s överenskommelse med Turkiet som aviserades i helgen. Den innefattar bland annat att Turkiet ska ha hårdare gränsbevakning och skapa bättre förutsättningar för invandrare som tagit sig dit.

– Eventuella effekter av överenskommelsen kommer att kunna ses först under nästa år. Avgörande är hur man från turkiskt håll omsätter aktionsplanen i handling, säger Anders Westerlund i ett pressmeddelande.

Hittills i år har det kommit cirka 148.000 asylsökare till Sverige, och Migrationsverket bedömer att antalet för hela 2015 kommer att landa inom prognosintervallet 140.000 till 190.000.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Fängelse efter klankrig i Hjällbo

Elva personer döms efter jätteslagsmålet.. Tillhör de rivaliserande klanerna Simmo och Ali Khan.0 

Svensk vodka behöver inte tillverkas i Sverige

Kammarrättens dom.. Varken svensk vodka eller svensk akvavit behöver spädas i Sverige.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0