Militärt överintresserad person döms till fängelse

Publicerad 21 april 2021 kl 12.32

Inrikes. Den 58-årige mannen åtalades för att i ett chattrum på ett internetforum ha röjt hemliga uppgifter om elva olika försvarsanläggningar. Nu döms han av Västmanlands tingsrätt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift till fängelse i åtta månader.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen, som tidigare arbetat inom Försvarsmakten, var medlem i ett slutet chattrum på ett internetforum: LS-tornet. I chattar med andra medlemmar har han skrivit kommentarer och lämnat uppgifter om totalt elva olika försvarsanläggningar.

Försvarsmaktens analys av de uppgifter som mannen lämnat på forumet var enligt tingsrätten att "ett uppenbarande av de hemliga uppgifterna för främmande makt skulle medföra betydande men för Sveriges säkerhet".

Tingsrätten delar den bedömningen och kommer även fram till att brottet ska bedömas som grovt eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar.

Mannen invände att han inte haft uppsåt till gärningen och att uppgifterna inte var hemliga. Tingsrätten finner dock, bland annat, att mannens egen kommentar på forumet om att uppgifterna ur Försvarsmaktens synvinkel blir kvalificerat hemliga med stort potentiellt värde för utländska sabotagestyrkor, visar att han hade insikt om uppgifternas hemliga natur och det men ett uppenbarande kunde innebära för Sveriges säkerhet. Påföljden bestäms till fängelse med beaktande av brottets art.

– Ett brott mot Sveriges säkerhet på den nivå som det är fråga om i detta fall är enligt vår bedömning ett brott av en sådan art att det ska leda till ett fängelsestraff även om den tilltalade tidigare är ostraffad, säger rättens ordförande, rådman David Viktorsson Harrby, i ett uttalande.


Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus