Miljöpartiet rasar till 2,6 procent: "Katastrofnivå"

Publicerad 15 maj 2020 kl 18.46

Inrikes. Socialdemokraterna når en ny rekordnivå på 32,6 procent i Skops senaste väljarbarometer. Miljöpartiet hamnar däremot på en "katastrofnivå", som mätinstitutet kallar det, och får bara 2,6 procent av rösterna. Även Sverigedemokraterna sjunker som en sten.

Gilla artikeln på Facebook

Skops senaste väljarbarometer visar på en rad förändringar i den svenska opinionen.

Socialdemokraterna når en ny rekordnivå på hela 32,6 procent.

Betydligt sämre går det dock för Miljöpartiet som landar på 2,6 procent, långt under riksdagsspärren.

– Miljöpartiet lyckades inte dra fördel av det fokus som tidigare riktades mot klimatfrågan och har inte kunnat tillföra debatten särskilt mycket om coronan. Partiet är i ett kritiskt läge och kan få svårt att nå över 4-procentsspärren i nästa riksdagsval. Mycket tyder på att partiet blir beroende av taktikröster från andra partiers sympatisörer, säger Skops Örjan Hultåker i en kommentar.

En vinnare under coronapandemin är Moderaterna på 20,4 procent. Partiet är nu det andra största och klart större än Sverigedemokraterna.

– Under den nuvarande krisen har Moderaterna stärkt rollen som oppositionsledare och fått stor uppmärksamhet. Partiet framstår som alternativet till Socialdemokraterna i den ekonomiska politiken med fokus på att rädda de svenska företagen.

Samtidigt rasar Sverigedemokraterna till jättelåga 16,3 procent, lägre än riksdagsvalet 2018. Enligt Skop har partiet kommit helt i skymundan bakom Moderaterna vilket straffats med en "historisk nedgång" på 7 procentenheter sedan början av året. Nästan var tredje sympatisör har övergivit partiet. Skop kallar SD:s resultat för "den första större sympatiförlusten efter ett mångårigt segertåg".

– Under coronapandemin har Sverigedemokraterna fått vara med när statsministern inbjudit samtliga partiledare till sina veckoträffar. Det kan upplevas som att partiet har kommit in från kylan, men det har inte lyft partiet i väljaropinionen. Risken kan vara att partiet då upplevs som ett ”vanligt” parti bland alla andra och får svårt med profileringen, i synnerhet om coronakrisen blir långvarig, säger Örjan Hultåker.

Liberalerna balanserar vid riksdagsspärren på 4,4 procent. Centerpartiet får 7,0 procent och har minskat med 2,6 procentenheter sedan början av året, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång. Kristdemokraterna landar på 5,2 procent och har minskat med 1,5 procentenhet. Vänsterpartiet minskar till 9,7 procent.

Mätningen genomfördes mellan den 30 april och den 8 maj 2020


Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.